4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Hayatını kurtaran şoförü arıyor

İngiliz Dorothy Tonak, bir konferans için Türk eşiyle İstanbul’a geldi. Tonak, halk otobüsünde kalp krizi geçiren eşini hastaneye yetiştirerek hayatını kurtaran "orta yaşlarda, uzun boylu, gri saçlı" şoförü arıyor.

HÜRRİYET’e İngiltere’den mektup gönderen İngiliz psikoterapist Dorothy Tonak ve eşinin yaşadıkları şöyle: Tonak, 30 Nisan’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 18. Uluslararası Çocuk ve Yetişkin Psikiyatrisi ve Yardımcı Meslekler (IACAPAP) konferansında konuşma yapmak için Türk eşi Ergun Tonak’la (74) birlikte İstanbul’a geldi. Çift, İngiltere’ye dönmelerinden bir gün önce, 5 Mayıs’ta gezmek için Taksim’den Sarıyer’e giden belediye otobüsüne bindi. Otobüs Ortaköy’e geldiğinde Ergun Tonak kendisini iyi hissetmediğini söyledi. Bunun üzerine çift otobüsten inerek Taksim’deki otellerine dönmek için yolun karşı tarafına geçip bir halk otobüsüne bindi. Ancak Ergun Tonak otobüste önce kustu, sonra bayıldı. Araçta panik yaşanırken, şoför otobüsü Beşiktaş Sağlık Ocağı’na sürdü. Hastanın otobüsten çıkartılmasına da yardım etti. Sağlık Ocağı’ndaki doktor Emin Ertuğrul, Tonak’ın kalp krizi geçirdiğini teşhis edip hastayı Taksim’deki Alman Hastanesi’ne gönderdi. Doktorlar kalbi duran Ergun Tonak’ı elektroşokla hayata döndürdü. Tonak’ın kalbine iki stent takıldı.

10 dakika gecikse ölebilirdi

Çift İngiltere’ye döndü, burada geçen salı Ergun Tonak’ın kalbine iki stent daha takıldı. Bu arada Dorothy Tonak, İngiltere’den Hürriyet’e mektup yazarak, kendilerine yardımcı olan otobüs şoförünü bulmaya çalıştıklarını söyledi. Hürriyet’in telefonla ulaştığı Dorothy Tonak, "Otobüs şoförü ve klinikteki doktor bize çok yardım ettiler. Eğer şoför tereddütsüz şekilde içi insan dolu otobüsü en yakın kliniğe sürmeseydi, kocam şu anda hayatta olmayabilirdi. Kardiyologların dediğine göre 10 dakika geç gelseydik, onu kurtaramayacaklardı. Ancak klinikte çok zor bir durumda olduğumuzdan kendisinin ismini öğrenip teşekkür etme fırsatı bulamadım. Ambulans geldiğinde çoktan oradan ayrılmıştı" dedi. Tonak, eşi iyileşir iyileşmez Türkiye’ye gelerek "orta yaşlarda, uzun boylu, ne şişman ne zayıf, gri saçlı" diye tanımladığı şoföre teşekkür edip hediye vermek istediklerini söyledi. Ergun Tonak da, "O şoför hayatımı kurtardı ama kim olduğunu bile bilmiyorum" dedi.

İngiliz devletinin tercümanı oldu

Ergun Tonak, 1964’te İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Tonak, 1967’de memleketi Alanya’da Türk kültürünü tanımak için gelen Dorothy ile tanıştı. Çift 1969’da Tonak’ın hákimlik yaptığı Malatya’da evlendi. Adalet Bakanlığı, 1971’de Tonak’ı İngiltere’deki çocuk mahkemelerini tetkike yolladı. Türkiye’ye dönmeyen Tonak, çifte vatandaşlık aldı, İngiliz devleti adına mahkeme ve resmi dairelerde tercümanlık yapmaya başladı

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 05:56:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?