1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Hazal'a mezar olan asansöre inceleme

Bakırköy'de küçük Hazal Güner'in hayatına mal olan asansörün bulunduğu binada inceleme yapan Makina Mühendisleri Odası'ndan asansör uzmanı Nafi Baran, "Kaza, kumanda bölümündeki tutukluk ya da kapıdaki kilit sisteminin tam çalışmamış olmasından kaynaklanmış olabilir" dedi.


Makina Mühendisleri Odası'ndan bir uzman ekip, Ataköy'de Hazal Güner (9) isimli kız çocuğunun asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetmesinin ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. İki görevliyle birlikte binaya gelen asansör uzmanı Nafi Baran, asansörün olduğu yeri fotoğraflayarak, çalışıp çalışmadığını kontrol etti.

Asansörde geniş çaplı araştırma yaptıklarını belirten Baran, "Kaza iki sorundan kaynaklanmış olabilir. Asansörün kumanda bölümünde bir tutukluk söz konusu olabilir. İkinci olarak da asansörün katta olmadığı zaman kapıyı tutan bir kilit sistemi var. Bu kilit sistemi kapıdaki bir dil vasıtasıyla harekete geçiyor. Kilidin açılması için o dilin kapıdaki kilit noktasına 7 mm kadar girmesi gerekiyor. Ancak burada baktıklarımızda genelde o kadar bir temas yok. Muhtemelen kapı kilitli kalmamış. Bunda kapıdaki kilit sisteminin tam çalışmamış olma ihtimalinin yanı sıra kumanda sisteminin tutukluk yapması da etkili olabilir" şeklinde konuştu.


Makina Mühendisleri Odası olarak Türkiye'deki asansörlerin yapısıyla ilgili araştırmalar yaptıklarını da ifade eden Baran, "Tespitlerimize göre yüzde 5-10 civarında asansör güvenli. Geri kalan yüzde 70-80'i belli değil. Her an böyle bir kaza yaşanabilir. Bunlardan yüzde 15 kadarı çok tehlikeli denebilecek kadar kötü. Bu asansörlerde bu tür kazaların yaşanma olasılığı çok yüksek. Asansörlerin denetiminin düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor" diye konuştu.


Apartman sakinlerine kazanın nelerden kaynaklanmış olabileceğini anlatan Baran, "Kapı bu yaşlarda bir kızın çekmesiyle açılmaz, muhtemelen kapı kilitlenmemiştir, o yüzden açılmıştır" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 21:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?