3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Hedef, Meksika'ya ihracatı artırmak

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Meksika'da üst düzey gelir grubuna hizmet veren El Palacio de Hierro mağazalar zinciri ile başlattığı işbirliği çerçevesinde Eylülde 'Türk Ayı' etkinliği organize ederek bu ülkeye ihracatı artırmayı hedefliyor.


Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamaya göre, El Palacio de Hierro mağazaları ile işbirliğini pilot uygulama olarak değerlendiren İMMİB, benzer projeleri Avrupa ve ABD'deki zincir mağazaları ile de hayata geçirmeyi planlıyor. Mağazalarda sergilenen Türk ürünleri, Meksikalıların büyük ilgisini çekerken, 2008 yılı başından itibaren başlayan işbirliği çerçevesinde bu mağazalara bir milyon 200 bin dolarlık satış gerçekleşti. Bu rakamın Meksika ziyaretinin ardından daha da artacağı öngörülüyor.
İMMİB, 2008 Ocak ayında başlayan El Palacio de Hierro mağazalar zinciri temasları sonrasında Şubat ayında önce bu mağaza yetkililerini İstanbul'da ağırlayarak Türk ürünleri ile ilgili mini bir fuar organize etmişti. Bu mini fuarın ardından bir milyon 200 bin dolarlık bir alım gerçekleştiren El Palacio de Hierro, ilişkileri geliştirebilmek için İMMİB'i 25-29 Eylül tarihlerinde Meksika'ya davet ederek, Türk ürünlerini bu kez kendi mağazalarında sergileme fırsatı yarattı. 'Türk ayı' adı altında sergilenen
ürünlerimiz Meksikalıların ilgisini çekerken, bu ülkeye ihracatın zincir mağazalar aracılığıyla artırılabileceği öngörüldü. El Palacio de Hierro ile pilot uygulama olarak gerçekleştirilen temaslar daha sonra Avrupa ve ABD'deki zincir mağazalarda uygulanarak ihracat mağazalar aracılığıyla artırılacak.

EV TEKSTİLİ İLGİ GÖRDÜ
Meksika'da 8 mağazası bulunan El Palacio de Hierro, 'Türk Yılı' ilan ettiği 2008'de belirli dönemlerde Türk ürünlerini mağazalarında oluşturacakları özel bölümlerde satarken, işbirliğinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği mesajı verdi. Mağazalarda ise başta ev tekstili olma üzere porselen, plastik eşyalar, temizlik malzemeleri, otomotiv yedek parça aksamları, süs eşyaları gibi birçok ürün sergilenirken bazı ürünlerin ise Meksika'ya ilk kez girmesi dikkat çekti.
İMMİB ve Dış Ticaret Müsteşarlığı işbirliğiyle organize edilen Meksika ziyareti,
Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız'ın heyet başkanlığının yanı sıra İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat AKYÜZ, İMMİB Genel Sekreteri Mutlu Öktem ve birçok yöneticinin katılımı ile gerçekleşti. Heyet burada Meksika Şehri Ulusal Ticaret Odası (CANACO), Meksika Ekonomi Bakanlığı, Meksika Ulusal Ticaret Odaları Konfederasyonu (CONCANACO), Meksika Sanayi Odaları Konfederasyonu (CONCAMIN), Meksika Ulusal İhracatçılar ve İthalatçılar Birliği (ANIERM) ve Meksika Yatırım ve Ticareti Geliştirme Kurumu'nu (PROMEXICO) ziyaret ederek ilişkilerin geliştirilmesi yönünde zemin hazırladı.


Türkiye'nin 2007 yılında 197 milyon dolar ithalat, 352 milyon dolar ihracat olmak üzere toplam 549 milyon dolar Meksika ile olan ticaret hacminin ikili ilişkilerin artmasıyla daha da yükseleceği mesajı verildi.

"ÖZEL PROJELERE DEVAM EDİLECEK"
Ziyaret ile ilgili bilgi veren İMMİB Genel Sekreteri Mutlu Öktem, Meksika pazarı hakkında kısa bir ön araştırma yaptıklarını, ilgili kurum ve kuruluşlar ile iletişimi başlattıklarını söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin bu denli az olmasının en önemli nedenlerinden birinin Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın olmamasından kaynaklandığını belirten Öktem, "Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Sn.Ziya Altunyaldız başkanlığında gerçekleştirilen temasların hemen hepsinde Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili ön görüşmelerde bulunuldu ve Fuarlar, Ticaret ve Alım Heyetleri yolu ile iki ülke iş adamlarının daha sık bir araya gelmesi ve birlikte iş yapma imkanlarının araştırılmasıyla birlikte özel projelere devam edileceği yönünde fikir birliğine varıldı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 15:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?