4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Hepimizi ıslatıp demirle dövdüler'

Metris Cezaevi’nde işkence nedeniyle komaya girdiği öne sürülen Engin Ceber’in arkadaşları da ifadelerinde gardiyanlardan işkence gördüklerini öne sürdü 

Tutuklandıktan 9 gün sonra cezaevinde komaya giren ve halen yaşam destek makinesine bağlı olan Engin Ceber’le (29) ilgili soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, tanık ifadelerine başvurdu. Ceber’le birlikte tutuklanan arkadaşları, “Karantinada infaz koruma memurları üç gün boyunca sayım vermiyoruz diye bizi ıslatarak, kapı açma demiri ile dövdü” dedi. 

İstanbul Sarıyer’de yapılan bir protesto gösterisinde dergi dağıtırken, olaya müdahale eden polislere mukavemet ettikleri iddiasıyla tutuklanan Metris Cezaevi’ne gönderilen Ceber, 9 gün sonra koma halinde hastaneye kaldırılmıştı. Ceber’in, işkence gördüğü iddiasını araştıran Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, tutukluların ifadesine başvurdu. Ceber ile birlikte tutuklanan Özgür Karakaya ve Cihan Gün’ün, savcıya verdikleri ifade özetle şöyle:
“Önce bizi gözaltına alan polislerden, sonra asayiş, sonra da parmak izi vermediğimiz için parmak izi polisinden dayak yedik. Cezaevi girişinde bizi çırılçıplak soyup aramak isteyen jandarma görevlilerine de izin vermek istemedik. Ancak, bizi çırılçıplak soyana kadar dövdüler. 

Karantinada da, infaz koruma memurları üç gün boyunca sayım vermiyoruz, diye bizi ıslatarak, kapı açma demiri ile dövdü. Üçüncü gün koğuşlarımızı ayırdılar. İlk gün Ceber’i koridora çıkarıp, burnu kanayana kadar dövmüşlerdi. Kamera kayıtları kanıt olabilir.”

‘Görmedim, duymadım’ 

Yaklaşık 3 aydır Metris Cezaevi’nde kalan Ahmet Aksu isimli tutuklunun verdiği ifade de şöyle:
“Engin Ceber, salı günü koğuşumuza geldi. Sürekli kusuyordu, fazla yemek yemiyor, fazla konuşamıyordu. Vücudundaki morluk ve darp izini sorduk. O da polislerin kendilerini dövdüğünü, hatta karakoldan adliyeye çıplak ayak götürüldüğünü, ayakkabısını almak bahanesiyle onu tekrar karakola götürmek istediklerini, ancak hakimin buna izin vermediğini anlattı. Cezaevinde darp edildiğini görmedim, duymadım. Koğuş sayımlarına katılmayan Ceber, olay günü de ayağa kalkmadı. İki infaz memuru kollarından tutup ayağa kaldırmaya çalıştı. Hatta kalkmamak için vücudunu aşağıya doğru kasınca yere düşüp kafasını duvara vurdu ve bayıldı. Soğan koklattık. Ayılmayınca zile basıp görevlileri çağırdık. İnfaz memurları, Ceber bayılınca ‘revir görevlilerine haber verelim’ diyerek koğuştan ayrılmışlardı.”

Cevap bekleyen sorular 

Aksu’nun bu ifadesi, şu soruları ortaya çıkardı: Aksu ifadesinde, olayın sabah sayımında olduğunu belirtti. Hastane epikriz raporuna göre Ceber, bilincini yitirmiş bir halde Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nden yapılan sevkle saat 14:30’da Şişli Etfal Hastanesi’ne götürüldü. Beyin kanaması geçirdiği halde yoğun bakımı olmayan bir hastanede, Ceber neden bu saate kadar bekletildi? Ceber’i zorla ayağa kaldıran iki infaz koruma memuru, yerde baygın yatan Ceber’i neden koğuşta bırakıp gitti? Hastane revirine neden haber vermedi?

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 10:14:45
Güncelleme :11 Ekim 2008 Cumartesi 10:18:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?