4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Her yer mezbaha!

Ne çıkarılan yasalar, ne belediyelerin denetimleri vatandaşı Kurban Bayramı’nda durduramadı. Alınan tüm önlemlere rağmen bayramın ilk günü sokaklar mezbahaya, yollar kan gölüne döndü Uzmanların tüm uyarılarına rağmen çocuklar kesimlerde baş köşelerdeydi!

Kabahatler Kanunu’na göre sokakta kurban kesenlere ‘emre aykırı hareket’ suçundan 125 YTL, ‘belirlenen yerler dışında kurbanı kesmek’ suçundan da 62 YTL para cezası kesilmesi gerekiyor. Ancak, bu denetimleri yapacak ve cezaları kesecek belediye zabıta ekipleri de ‘bayram’ yapınca sokaklar kasaplara kaldı. Ancak her bayram olduğu gibi bu bayramda da 2661 acemi kasap kurban kesmek isterken kendini yaraladı.
Kurban Bayramı’nın ilk gününde hem İstanbul sokaklarından, hem de Anadolu’dan gelen görüntüler aynıydı. Belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerine gitmeyen vatandaşlar, sokaklarda, kapısının önünde, kaldırımlarda, parklarda, bahçelerde, inşaatlarda kurbanını kesti. Buralardan akan kanlarla, yollar kan gölüne döndü.

Kan rögara süpürüldü
Beylerbeyi sahilinde teknelerin yanaştığı iskelenin etrafı kıpkırmızıydı. Beylerbeyi Sabancı Olgunlaştırma Enstitüsü ile Sabancı Polis Evi arasından geçen ve çevredeki mahallelerden geldiği anlaşılan bir dereden kurbanlıkların kanları denize aktı. 

Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da belediyelerin verdiği izinle otopark ve oto yıkamacılarda da kurban kesimleri yapıldı. “Bu oto yıkamada kurban kesimi yapılır, Bağcılar Belediye Başkanlığı” yazılı afişin altında yapılan kesimler dikkat çekiciydi. Burada kesimi bekleyen kurbanlıklarla kesilenler yan yanaydı. Korkmaması için gözleri kapatılan kurbanlıklar, havada yoğun hissedilen kan ve et kokusu ile bilenen bıçakların sesinden korkup huysuzlaşırken, feryat eder gibi çıkan bağırtıları ise ürkütücüydü. 

Seyrantepe Mahallesi Oto Sanayi Sitesi’nde de bir sokak, kurban kesimi nedeniyle trafiğe kapatıldı. Ortak oldukları öğrenilen kurban sahipleri, önce sokak ortasındaki rögarın kapağını açtı. Kanın yol dışına taşmaması için rögar kapağından yukarı doğru ince kumla küçük set yapıldı. Hayvan hijyenik olmayan asfalt üzerine yatırılıp kesildi. Bu sırada kurban sahiplerinden biri de kapağın önünde durup zabıta nöbeti tuttu. 

Çevredekilerin gözü önünde kurban kesildikten sonra iki kişi çekçek ve fırçalarla kanı kurumadan rögara doğru süpürdü. Bu işlem birkaç hayvan için aynı şekilde yapıldı. Yasak uygulamanın ardından yol suyla yıkandı, sonra da rögar kapağı kapatıldı.

Forklifte astılar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Farklı bir manzara da Kağıthane Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Yapı Onarım Bakım Müdürlüğü’nde rastlandı. Belediye çalışanı olduğu öğrenilen kurban sahipleri, kesim için açık alandaki iş makinesi garajını tercih etti. Vatandaşlar, hayvanı, başını kestikten sonra forklift denilen iş makinesine taktı. Ardından iş makinesinin kullanıcısı kurbanı yerden yükseğe kaldırdı. Kurbanın soyma ve parçalanması havada gerçekleştirildi. Bütün bu olanlar küçük yaşta çocukların gözü önünde gerçekleşti. Çocuklar, kanlı görüntüleri korku dolu gözlerle izledi.
Kurban sahipleri, yaptıklarını çevredekilerin görmemesi için forkliftin önüne yine belediyeye ait büyük bir kamyon park etti.
Kesilen kurbanlara ait işkembe ve bağırsak gibi parçaların gelişigüzel bir şekilde yol ortasına bırakıldığı göze çarptı. Üzerinde örtü bile bulunmayan parçalar bir süre sonra kokmaya başladı.

Cezaevinde seri kesim
Bir süre önce kapısına kilit vurulan Bayrampaşa Cezaevi’nde de kurban kesimi yapıldı. İki büyük hayvan çadırında sırasını bekleyen yüzlerce hayvan bir aradaydı. Çadırların 200 metre arkasında ayarlanan üç ayrı kesim peronunda ise neredeyse 5 dakikada bir 300-500 kiloluk kurbanlıklar kesiliyordu.
Kasap seri halde yaptığı kesimlerden önce kurbanlık sahibi vatandaşa “Vekâleti veriyor musun?” diye sorduktan sonra kesimi gerçekleştirdi. Bir kurbanın kesiminden derisinin yüzülüp parçalanmasına dek olan işlem, 15 dakikada tamamlanıp etler sahiplerine teslim edildi.
Tüm bu işlemler olurken, cezaevindeki hoparlördan aralıksız tekbir yayını yapıldı.

Sadece 31 kişiye ceza
Oluşan bu manzaraya rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, bayramın ilk gününde sadece 31 kişiye ceza uyguladı. Gelen 106 şikayeti değerlendiren Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, kurallara uymayan 18 ilgiliye Kabahatler Kanunu doğrultusunda toplam 2 bin 250 YTL, 13 ilgiliye de toplam 806 YTL idari para cezası uyguladı. Ekiplerin 17 kişiyi de uyardığını bildiren Büyükşehir Belediyesi, denetimlerin 900 personelden oluşan 165 ekiple yapıldığını bildirdi. 

Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2008 Salı 09:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?