1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Hrant Dink davası bugün

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yargılanan 12'si tutuklu 18 kişi bugün ilk kez hâkim karşısına çıkacak. Duruşmanın görüleceği adliye önünde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, duruşmaya yaklaşık 450 avukatın katılması bekleniyor.

Gazeteci Hrant Dink 19 Ocak 2007 tarihinde, Şişli Halaskargazi Caddesi'nde bulunan Agos Gazetesi önünde vurularak öldürülmüştü.

Gazeteci Dink'in öldürülmesinden sonra soruşturmayı derinleştiren Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Fikret Seçen, yaklaşık 3,5 ay süren soruşturma neticesinde 12'si tutuklu 18 şüpheli hakkında terör örgütü kurdukları ve yönettikleri gerekçesiyle 37 sayfadan oluşan bir iddianame hazırladı.

Hazırlanan iddianame önce İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilirken, mahkeme red kararı gerekçesinin "şüphelilerin terör örgütü kurduklarına ve bu örgüte üye olduklarına dair yeterli delillendirme yapılmaması" olduğunu belirtti. Bunun üzerine savcılık da mahkemenin kararına itiraz etti. İddianame ikinci kez sunulduğu 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Dink'in öldürülmesine ilişkin yapılacak ilk duruşma, katil zanlısı O.S.'nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle CMK'nın 185. maddesi gereği basına ve izleyicilere kapalı bir şekilde yapılacak.

Soruşturmanın başladığı tarihten, dava ile ilgili hükmün verileceği tarihe kadar dosya ile ilgili gizlilik kararı verildi. Duruşmayı izlemek için 450 avukat yetki belgesi alırken, sanıklara Dink ailesinin avukatları tarafından çapraz sorgu yapılacağı gelen bilgiler arasında.

Davanın görüleceği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi ve civarında kuş uçurtulmuyor. Çok sayıda panzer aracı ve akrep tipi zırhlı araçlar, adliye yakınında hazır bulunduruluyor. Adliye ve çevresi deniz polisi, keskin nişancılar, özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri gibi güvenlik güçleri tarafından sıkı bir şekilde korunuyor. Sanıkların, her zaman kullanılan arka kapıdan getirilmesi beklenmekle birlikte, güvenlik gerekçesiyle hakim ve savcıların kullandığı protokol kapısından da adliyeye alınabileceklerine de ihtimal veriliyor.


Polis, oluşturulacak arama noktalarında da güvenlik kontrolü yaparken, duruşmayı izlemek için gelmek isteyen KESK, DİSK, Benim Hâlâ Umudum Var Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin adliyeye girişlerine izin verilmeyecek.


Mahkemeye ulusal basının yanı sıra dünya basınının da yoğun ilgi gösterdiği gözleniyor. Bu konuyla ilgili ulusal ve uluslararası televizyonların ve ajansların canlı yayın araçlarını geceden adliyenin yanında bulunan Bahçeşehir Üniversitesi'ne ait otoparka park ettikleri görüldü.


Öte yandan, bugün çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesinin adliye önünde sessiz protesto gösterisi yapması ve eyleme geniş katılım olması bekleniyor.


Duruşmaya müştaki sıfatıyla katılması gereken yazar Orhan Pamuk, yurt dışında olduğu için duruşmaya katılmayacak.


Dosyaya bağlı sanıklar Edirne, Tekirdağ ve Kandıra F tipi Cezaevlerinde bulunurken, hangi sanığın hangi cezaevinde bulunduğunu belirten liste şöyle:


Şüpheli Erhan Tuncel, Tekirdağ 1 nolu F tipi kapalı cezaevi,
Yasin Hayal, Tekirdağ 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde,
Ogün Samast, Kocaeli 2 nolu F Tipi Cezaevi'nde,
Zeynel Abidin Yavuz, Kocaeli 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde,
Ersin Yolcu, Kocaeli 1 nolu F tipi Cezaevi'nde,
Ahmet İskender Kocaeli 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde,
Tuncay Uzundal, Edirne F Tipi Cezaevi'nde,
Salih Hacısalihoğlu, Edirne F Tipi Cezaevi'nde,
Veysel Toprak Edirne F Tipi Cezaevi'nde,
Osman Alpay, Edirne F Tipi Cezaevi'nde,
İrfan Özkan, Tekirdağ 2 nolu F Tipi Cezaevi'nde,
Mustafa Öztürk Tekirdağ 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde.
Dosyada bulunan tututksuz sanıkların isimleri ise şöyle: Büyük Birlik Partisi (BBP) Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan, BBP MKYK Yedek Üyesi Halis Egemen, Şenol Akduman, Numan Şişman, Alper Esirgemez, Erbil Susaman.

İddianame

İddianamede Erhan Tuncel'in Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, patlayıcı madde imal etmek, patlayıcı madde atmak, mala zarar vermek, 6 kişinin yaralanmasına neden olmak suçlarından 22.5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenirken, Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek suçundan müebbet hapis, silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, Orhan Pamuk'u tehdit etmek ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Katil zanlısı O.S.'nin yaşının 18'den küçük olduğu dikkate alınarak Hrant Dink'i öldürmek suçundan 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına, terör örgütüne üye olmak ve ruhsatsız silah taşımak suçlarından da 8.5 ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek, terör örgütüne üye olmak suçlarından 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da terör örgütüne yardım etmek, ruhsatsız silah taşımak ve suçlu gizlemek suçlarından 7,5 ile 16 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istenirken, Yaşan Cihan ile Halis Egemen'in de terör örgütüne yardım etmek suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

aa
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 09:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?