1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Hrant Dink davası gergin başladı

Yasin Hayal'in avukatı Dink ailesine 'Hepiniz Ermenisiniz' diye bağırdı...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 12’si tutuklu 18 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu sanıkların kimlik tespitleri yapılıyor.

Bu arada, dava nedeniyle adliyeye gelen sanık Yasin Hayal’in avukatı Fuat Turgut, gazetecilerin soruları üzerine, "Davadan hiçbir şey beklemiyorum. Türk adaletinin bir şekilde baskı altına alınmasını da protesto ediyorum. Buradan karar ne çıkarsa çıksın hiçbir kararı adil kabul etmeyecekler. ’Niye bütün Türkler mahkum edilmedi’ diye muhtemelen açıklama yapacaklar" dedi.

Ortada bir örgüt ve çete olmadığını savunan avukat Turgut, çete suçlaması için zorlama yapıldığını öne sürdü. Turgut, Yasin Hayal’i kullananların yargılama sırasında ortaya çıkacağını söyleyerek, müvekkilinin milli duygularından yararlanıldığını savundu.

Bu arada Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve kızları Delal ve Sera Dink adliye binasına girerken avukat Fuat Turgut, "Hepiniz Ermenisiniz.
Ermeni pasaportunuz var" diye bağırdı. Bunun üzerine müdahil avukatlarından Ümit Abanoz, Fuat Turgut’un üzerine yürüyerek, "Cübbeni çıkart sen provokatörsün" diye tepki gösterdi ve "Dışarı çıkartın bunu" dedi. Gerginlik, polislerin araya girmesiyle sona erdi.
Duruşma nedeniyle Cengiz Çandar, Leyla Umar, Ali Bayramoğlu, Perihan Mağden, Ethem Mahçupyan, Ayşe Önal, Aydın Engin, Prof. Dr. Eser Karakaş ve eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da adliyeye geldi.

DİNK AİLESİNİN 200-300’E YAKIN AVUKATI KATILACAK

Dink ailesi avukatlarından Erdal Doğan, dava öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğan, asıl faillerin yakalanmamış olmasının kendilerini tatmin etmediğini belirterek, “Sanıklar dinlenildikten sonra mahkemeden taleplerimiz olacak. Bugünkü gelişmeler bununla ilgili" dedi. “Sanık O.S’nin yaşının tespitine ilişkin Adli Tıp raporunun mahkemeye ulaşıp ulaşmadığına" ilişkin bir soru üzerine Doğan, kesin olmamakla birlikte raporu beklediklerini dile getirerek, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 500’e yakın avukatın davaya katılmak için yetki belgesi aldığını, bunların arasından 200-300’e yakın avukatın bugün duruşmaya katılmasının beklendiğini kaydetti.

ÇETİN: ÇETE, SANIKLARDAN İBARET DEĞİL

Avukat Fethiye Çetin de gazetecilerin soruları üzerine, yoğunluk nedeniyle bugünkü duruşmada çapraz sorgu sistemine geçilemeyeceğini, ancak bazı sanıkların sorgularının tamamlanabileceğini ifade etti. Çetin, "Soruşturmanın sadece cinayetle sınırlı kalması konusunda şikâyetiniz vardı. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?" sorusunu yanıtlarken de, "Savunma politikamız bu noktalarda yoğunlaşacak. Çete, sanıklardan ibaret değil. Çok planlı, organize bir çete. Bütün çetenin ortaya çıkartılması gerekir. Jandarma ve polisin bu olayda neredeyse kasta varan bir ihmali mevcut. Bunların üzerine gidilmeli ve bu davayla birleştirilmeli" diye konuştu.
Çetin, bu tür suçların Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 8. maddesine göre bağlantılı suç olduğunu ifade etti

Yasin Hayal'den son mektup

Bugün başlayacak Hrant Dink davası öncesi Yasin Hayal, savcıya mektup yazdı: Devlet görevlerinde kullanıldıysak bizim haklarımızı korumak devlete düşmez mi?..


AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. Polis muhbiri Erhan Tuncel'le birlikte cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan tutuklu sanık Yasin Hayal, savcıya yazdığı mektupta Emniyet'in içinden bir grubun kendilerini kumanda ettiğini ifade etti. Hayal, hakkında müebbet hapis cezası isteyen savcıya, "Siz bunu gördüğünüz halde hakkımızı muhafaza etmediniz" dedi.


Dink suikastından sonra Trabzon'da yakalanarak İstanbul'a getirilen Hayal, alınan ilk ifadesinde birçok detayı gizlemiş, olayı tetikçi O.S.'yle birlikte planladıklarını söylemişti. Tutuklandıktan bir süre sonra ise savcılara yeniden ifade vermek istemişti. Hayal'in Tekirdağ Cezaevi'nde alınan bu ifadesi birçok detayı ortaya çıkarmıştı. Hayal, polis muhbiri Erhan Tuncel'in cinayetin planlayıcılarından biri olduğunu söylüyordu. Dahası Büyük Birlik Partisi'nden (BBP) para ve eşya yardımı aldığından söz ediyor, Trabzon'daki faaliyetlerini anlatıyordu. Hayal, daha sonra savcılara bir mektup daha yazdı, bundaysa Tuncel'le kitap hazırlığı içinde olduklarını belirtip, Çeçenistan'a nasıl gittiğinin detaylarını verdi.


Bu arada savcılar soruşturmalarını tamamlayıp, iddianame hazırladı. İddinamede Hayal'in 'Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek' suçundan müebbet, 'silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak, Orhan Pamuk'u tehdit etmek ve ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından da 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.


Duruşma günü yaklaşırken, Hayal cezaevinde bir mektup daha yazdı. Hayal 9 Mayıs tarihli 'Sitemkârım' başlığı attığında mektubunda savcıya şöyle sesleniyor: "Bu başlığı kullanmak istemezdim ama hakkımızda öyle bir iddianame hazırlamışsınız ki, resmen idam fermanımızı hazırladınız. Size samimi itirafta bulundum, önemli bilgiler verdim, karşılığı bu mu olmalıydı? Ağırlaştırılmış müebbet istediniz, o yetmiyormuş gibi terör örgütü liderliğinden 20-30 yıl istemişsiniz. Bu ülkede Türk bayrağı açanlar da artık terörist mi oldular?"

'Derin devleti kavrayamadım'

Hayal, mektubuna şu itirafla devam ediyor: "Sayın savcım, ben bu derin devlet, derin millet kavramlarını pek kavrayabilmiş değilim. Ama ortada kesin olan birşey var ki, o da Emniyet içinde legal mi illegal mi bilmiyorum, bir grup bizi kumanda etti. Bu aşikârdır. Siz bunu gördüğünüz halde bizim hakkımızı muhafaza etmediniz. Şimdi soruyorum, eğer biz devlet görevlerinde kullanıldıysak bizim haklarımızı korumak devlete düşmez mi?" Erhan Tuncel'ise yakalandıktan sonra Emniyet'te alınan ve sonra 'bilgi notu' olarak düzenlenen anlatımlarını reddetti. Tuncel, cezaevinden gönderdiği kısa notunda, "Mahkemede konuşacağım ve beraat edeceğim" dedi. Tuncel bugüne kadar susma hakkını kullandı.

Avukat Doğan: "Mahkemeden taleplerimiz olacak"

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12'si tutuklu 18 sanığın yargılanacağı dava nedeniyle adliyeye gelen Dink ailesinin avukatlarından Erdal Doğan, sanıklar dinlenildikten sonra mahkemeden talepleri olacağını söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün başlayacak yargılama nedeniyle adliyeye gelen Dink ailesinin avukatlarından Doğan, "asıl faillerin yakalanmamış olmasının kendilerini tatmin etmediğini" söyleyerek, "Bugün bütün taleplerimizi ileteceğiz mahkemeye bununla ilgili. Sanıkların ifadeleri alınacak" diye konuştu.

Avukat Doğan, bir gazetecinin "sanık O.S'nin yaşının tespitine ilişkin Adli Tıp raporunun mahkemeye ulaşıp ulaşmadığına" ilişkin sorusu üzerine de kesin olmamakla birlikte raporu beklediklerini söyledi.

Doğan, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 500'e yakın avukatın davaya katılmak için yetki belgesi aldığını, bunların arasından 200-300'e yakın avukatın bugün duruşmaya katılmasının beklendiğini dile getirdi.

Avukat Fethiye Çetin de yoğunluk nedeniyle bugünkü duruşmada çapraz sorgu sistemine geçilemeyeceğini, ancak bazı sanıkların sorgularının tamamlanabileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin, "Soruşturmanın sadece cinayetle sınırlı kalması konusunda şikayetiniz vardı. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki sorusu üzerine Çetin, "Savunma politikamız bu noktalarda yoğunlaşacak. Çete, sanıklardan ibaret değil. Çok planlı organize bir çete. Bütün çetenin ortaya çıkartılması gerekir. Jandarma ve polisin bu olayda neredeyse kasta varan bir ihmali mevcut. Bunların üzerine gidilmeli ve bu davayla birleştirilmeli" dedi.

BBC: Dink davası Türk yargısı için kritik test

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın başlaması yurt dışında da yankı buldu. BBC, Dink cinayetine ilişkin davanın önemine dikkat çektiği haberinde İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin (Human Rights Watch) “Türk yargısının bağımsızlığı için kritik bir test” değerlendirmesini aktardı.


İngiliz yayın kurumu BBC, Dink cinayeti konusundaki davanın İstanbul’da başlayacağını belirterek cinayetin tüm Türkiye’de “öfke ve şok” yarattığını kaydetti.

O.S.’nin Dink’i vurmakla suçlandığını, savcılara göre suçu itiraf ettiğini kaydeden BBC, O.S.'nin reşit olmadığı için davanın kapalı olarak görüleceğini belirtti.

Dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin, “Hrant Dink’in öldürülmesi konusundaki dava, Türk yargının bağımsızlığı için kritik test” değerlendirmesine de yer veren BBC, “Ermenilerin kitlesel öldürülmesi”ne ilişkin yazılar yazan Dink’in katı milliyetçiler arasında “nefret” duygularını uyandırdığını ve çok sayıda ölüm tehdidi aldığını kaydetti.

BBC, Dink cinayetine ilişkin soruşturmanın yetersiz kaldığı savlarına dikkat çekerken “milliyetçiler ile güvenlik güçlerindeki bazı elemanlar arasında bağların bulunduğu ve polisin, Dink’in öldürülmesi amacıyla komplo kurulduğu iddialarını uygun bir biçimde araştırmadığı” eleştirilerine de yer verdi.

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’in açıklamalarını da aktaran BBC’ye göre Çetin, ismi verilmeyen bazı güvenlik güçleri elemanlarının, “zanlılar ile bağlarının bulunmasına, görevlerini yerine getirmemelerine, kanıtları gizlemelerine, cinayet ve katili aklamaya çalışmalarına rağmen” yargılanmamasını eleştirdi.

“Sayın Dink’in ölümü, tüm dikkatleri Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve milliyetçilik konularına çevirdiği” diyen BBC, “1915 yılında yüz binlerce Ermeni’nin Osmanlı Türklerinin ellerinde öldü” ifadesini de kullandı.

Ermenilerin “soykırım” iddialarının tanınması için yaptığı çabalarına işaret eden BBC, Türkiye’nin birçok Ermeninin öldürüldüğünü kabul ettiğini ancak ölümlerin 1. Dünya Savaşı sırasındaki yaygın çatışmaların sırasında meydana geldiğini belirterek “soykırım”ı reddettiğini bildirdi.





aa/anka
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 12:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?