6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

'Hukuk katlediliyor'

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI AYDIN:

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınıp, tutuklanmasını, "Hukuk katlediliyor" şeklinde yorumladı. Aydın, "Başsavcının suç işlediği iddiası varsa bunu Yargıtay inceler" dedi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınıp, tutuklanması ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal'ın yetkisinin kaldırılması yönündeki kararı tartışmaları da beraberinde getirdi. İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, ortadaki gerçeğin "hukuk katlediliyor" şeklinde yorumlandığını söyledi. "Hukuksuzluklar, hukuk diye insanlara yutturulmaya çalışılıyor" diyen Aydın, "Bir başsavcının hakkında nasıl işlem yapılacağını yasalar düzenlemiş ve Erzincan Başsavcısı kamuoyuna açıklama yapıyor, 'Ben cemaatlerle ilgili bir inceleme yapıyorum ve bununla ilgili inceleme yapılmaması için bana Cemil Çiçek'ten telefon geldi.' Bugün geldiğimiz noktada CMK'nın 250/3. maddede istisna olması ve Yargıtay'ca yargılanması belirtilirken, bir özel yetkili başsavcı, 'ben yaptım, oldu' mantığıyla başsavcı hakkında inceleme başlatıyor ve mahkemece tutuklanıyor. Bunların hiçbirisini yapamaz. CMK'nın 250/3. maddeden yola çıktığımızda orada bir istisna olduğu açıktır, bunu kimse görmezden gelemez. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Yasası'nın 98. maddesinde açıkça yazmaktadır; 'kişisel suçlar veya görev suçu işlediğinde birinci sınıf hakimler ve savcılarla ilgili soruşturma ve kovuşturmalar Yargıtay üyeleri hakkındaki soruşturma ve kovuşturma gibidir.' Bu madde nedir?" diye konuştu.

Yargıtay üyeleri hakkında Yargıtay'da yapılan yargılamanın aynı şekilde birinci sınıf hakim ve savcılar için de geçerli olduğunu kaydeden Muammer Aydın, "Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev sorumluluğuna giren suçüstü haller dışında, suç işlediği öne sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz' deniyor. Bırakın üzerlerini, burada adliyeyi bile aradılar. Ortada bir yasa var. Hakimler ve Savcılar Yasası var, yasa maddeleri var. Ama ortaya çıkan hal, tüm bunlar göz ardı edilerek, özel yetkili başsavcı 'ben istediğimi yaparım' diyerek, başka bir savcı hakkında bu işlemleri yapıyor. Bunların yapılması mümkün değil. Bu tamamen 'ben yaptım oldu' mantığıdır. Bu hukuksuzluğu, hukuk haline getirmek ve yargının üzerinde siyasetin bir gölgesi olduğunun dışında artık gölge halinin kalktığı ve bizzat kendisi olduğu demektir" şeklinde konuştu.

Aydın, "Bundan sonra ne olacak" sorusuna ise şöyle yanıt verdi; "Hiç kimsenin suç işlemekten bağışıklığı yoktur. Başsavcının bir suç işlediği iddiası varsa bunu Yargıtay inceler. Kovuşturma işlemi de usulüne uygun olarak yapılır. Ancak Erzurum'da yürütülen soruşturmanın devamı açısından da HSYK gerekli tedbirleri alıp, oraya yetkili savcıları atamalıdır. Yani ne soruşturma yarım kalır, ne de suç varsa üzeri örtülür. Oraya yetkili savcılar objektif kriterlere göre atanır. Varsa bir suç onu da Yargıtay inceler. Niye HSYK' o savcıyı görevden aldı. Yani,'siz yetkilerinizi aştınız, size verdiğim yetkiyi kötüye kullandığınız için görevden aldım' dedi. Çok doğru ve çok normaldir."

"Ortada suç varsa yasalara uygun şekilde soruşturulur" diyen Baro Başkanı Aydın, yargının uluslar arası ve ulusal normlara göre hareket edip, hükmünü verdiğinin altını çizdi. Daha Ergenekon terör örgütünün varlığı bile kesinleşmeden, Ergenekon terör örgütü üyesi diye yazmanın yanlış olduğunu kaydeden Aydın, "Yandaş söylemlerde bulunmak bu ülkeyi bölmeye, ayrıştırmaya götürür. Hiç kimse hiç kimseyi görüşünden dolayı suçlamamaları. Her yerde siyaset konuşuluyor. Toplum kendi kuralına göre yaşamını

sürdürmelidir. Yargıyı kullanmaya kalktığın zaman ortaya böyle bir tablo çıkar. Maalesef yandaş yargı oluşturmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANI AYDIN:
İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 16:25:01
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 18:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?