30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Hünkar Kasrı'nın açılışı Erdoğan'dan

Hünkar Kasrı'nın açılış törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yaşadığımız sürece mirasımıza sahip çıkacağız" dedi.

Eminönü'nde bulunan kasrın açılışında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulundu. Girişte Bakan Günay ile birlikte fotoğraf sergisini gezen Başbakan Erdoğan, eserler hakkında bilgi aldı.

Konuşmasında, İstanbul'a, Türkiye'ye ve dünya tarih mirasına önemli bir katkı sağladıklarını belirten Erdoğan, "Tarihsel bir sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Ne yazık ki Hünkar Kasrı terk edilmiş, adeta Yeni Cami'yi de tehdit eder hale gelmişti. Bakımsız kaldığı çeşitli hasarlar oluşarak tarihsel özelliğini kaybetme durumuna gelmişti. İstanbul Ticaret Odası'nın da katkılarıyla bu eser restore edildi. Adeta küllerinden doğarak, tarihsel kimliğini yeniden kazandı. Bu eserin bir çok önemli parçası da çalınmıştır" dedi.

Erdoğan, çalınan bölümlerin büyük çoğunluğunun İstanbul'da terk edilmiş olarak bulunduğunu belirterek, "Bu parçaları aslına uygun şekilde yerlerine koymak için çalışmalar devam ediyor. Bu topraklarda bulunan her tarihi eser bize miras bırakılmıştır. Yaşadığımız sürece de mirasımıza sahip çıkacağız. Bu mirası gözümüz gibi muhafaza etmek bize bu sorumluluğu yüklemiştir. Tarihi eserler arasında ayırımcılık yapmak, reddi mirastır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2000-2008 yılları arasında toplam 3 bin 363 adet eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 15:53:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?