6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İBB'de davullu zurnalı sözleşme

İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu, 7 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesini imzaladıktan sonra davul zurna eşliğinde halay çekti. Başkan Kadir Topbaş, bütün çalışanlarla anlaşarak huzurlu bir çalışma ortamı oluşturmak istediklerini belirterek, "Biz istiyoruz ki barış ve kardeşlik içinde İstanbul'a hizmet üretelim ve şehrimiz daha da medenileşsin" dedi.

İETT, KİPTAŞ, HALK EKMEK ve HAMİDİYE A.Ş.'deki 7 bin 800 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu arasında imzalandı. Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleşen imza töreninde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Dereli, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ve Hizmet İş Sendikası Başkanı Mahmut Arslan ile çok sayıda işçi de yer aldı.

Davul zurna eşliğinde imzalanan 2 yıllık toplu sözleşmeyle; birinci yıl işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 12 oranında zam yapıldı. İkinci yılda ise birinci yılda gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı. 1 Mart 2010'dan itibaren geçerli olan sözleşme kapsamında; sosyal yardım, yemek yardımı, öğrenim yardımı, giyim yardımı, evlenme yardımı, doğum ve ölüm yardımı ile iş kazası yardımı gibi diğer ödemelerde de çıplak ücret kadar zam yapılacak.

Buna göre aylık 247,78 TL olan sosyal yardım zamla 278 TL'ye, günlük 7.54 TL olan yemek yardımı da 8.45 TL olacak. İETT Genel Müdürlüğü'ndeki şoförlerin aylık net ortalama giyinik ücretleri 2 bin 454,70 TL'den 2 bin 750,17 TL'ye yükseldi. Bir işçinin İETT'ye aylık maliyeti ise, 4 bin 793,68 TL'den 5 bin 368,92 TL'ye yükseldi.

 

"BU HER BAŞKANA NASİP OLMAYACAK BİR MUTLULUK"

İmza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son 6 yılda İstanbul'da çok büyük değişimler yaşandığını ve İstanbul'un aldığı yatırımlarla dünya şehirleriyle her alanda yarışır konuma geldiğini söyledi. Başkanlık dönemindeki 4. toplu iş sözleşmesine davul zurna eşliğinde imza attıklarını kaydeden Topbaş, "Bu her başkana nasip olmayacak bir mutluluk. Biz istiyoruz ki barış, sevgi içerisinde kardeşlik içerisinde hizmet üretelim. İstanbul daha da medenileşsin ve İstanbullular da

mutluluğu bu şehirde tatsın. Bu şehrin yöneticisi olarak hizmet dönemlerimiz de başarıyla devam etsin" dedi.

Başkan Kadir Topbaş, başarının yolunun 52 bin Büyükşehir çalışanının aynı frekansta olmasından geçtiğini ve maddi sıkıntılar içinde olan bir çalışanın verimli hizmet üretmesinin mümkün olmadığını çok iyi bildiklerini vurguladı. Hak-İş ile Türkiye'nin bugünkü şartlarında iyi bir sözleşme imzaladıklarını aktaran Topbaş, Türk-İş ile de huzurlu çalışma ortamını yeniden sağlamayı umduklarını söyledi. Topbaş, Toplu sözleşme masasına uzun ve ciddi pazarlıklar sonucunda geldiklerini ifade ederek şöyle devam

etti;

"Tüm çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını alması da bizim için mutluluk verici. Çünkü bir çalışan ücretiyle tatmin olmuyorsa bu işine de yansıyacaktır. Ancak Türkiye'de bazı şeyle değişmeli. Bazı kurumlar ve sivil toplum kuruluşları siyaset yapmamalı, kendi işini yapmalı. Gönül dünyalarıyla işlerini asla birbiriyle karıştırmamalılar. Türkiye ne kaybettiyse bundan kaybetti. Yandaşlar istemiyoruz. Herkesin kendi kulvarında kendi işini bilsin. Bu hepimizin kazanımı anlamına gelmektedir."

 

"6 YILDA ENFLASYONA RAĞMEN YÜZDE 113 ZAM VERDİK"

Bütün toplu iş sözleşmelerinde enflasyonun üzerinde fiyat vermeye dikkat ettiklerinin altını çizen Başkan Topbaş, "Dönemimizi kapsayan 6 yıl içersinde enflasyon toplamda yüzde 67.6 artmış. Oysa biz 6 yılda yüzde 113.28 zam verdik. Bu rakamdan enflasyonu çıkardığınızda yüzde 45,66'lık bir iyileşme görüyorsunuz. Yani çalışanlarımızın bu süre zarfında maaşları reel olarak yüzde 50'ye yakın artmış. Hiçbir özel sektörde bunu göremezsiniz. Hiçbir işveren çalışanına 6 yıl içersinde yüzde 113 zam artış vermez.

Öte yandan, daha bu sözleşmeyi imzalamadan 7 bin 800 çalışanımızın alacaklarının ilk taksitlerini ödedik. İşçilerimizin alın teri kurumadan haklarını vermeyi bir prensip ediniyoruz. Hatta arkadaşlarıma, 'Herkesin kendi hesabı var. Biz yatırımlarda biraz daha gerekirse feragat edelim, ama çalışanımız maaşlarını zamanında alsın' diyorum" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, taşeron firmalarda çalışan bütün birimleri de sendikalaştırmayı amaçladıklarını söyledi. İtfaiye ve zabıtada taşeron olarak çalışan işçileri kadroya almak için çalıştıklarını anlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Gönlümüzden geçenler, arzu ettiklerimiz bunlar, doğru olanda bu. Bu konuda adımları atıyoruz. Ama imkan ve çerçeve dahilinde yapmak durumundayız. Gönlümüzden geçen memur arkadaşlarımızın da çok daha farklı statüde çalışmasıdır. 12 Eylül'de oylanacak yeni anayasa değişikliği ile birlikte memurlar da toplu sözleşme fırsatı yakalayacak. Sosyal denge adında verilen yardımlardan dolayı ilçe belediye başkanlarımız şu anda yargıda ve soruşturma geçirmekteler. İşte bu yeni anayasa düzenlemesi belediyemizdeki ve

tüm Türkiye'deki memurlara böyle bir imkan verecek."

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise zorlu bir müzakere döneminden sonra bu güne ulaştıklarını belirterek, "Bu sizin ananızın ak sütü kadar helal paranızdır, emeğinizin karşılığıdır. Daha iyisi var mı? Elbette var. Onlara da ulaşmak durumundayız" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve Salim Uslu arasında toplu iş sözleşmesi imzalandfunun 52 bin Büyükşehir çalışanının aynıı. Topbaş ve Uslu ile beraberindekiler, daha sonra davul zurna eşliğinde halay çektiler.

İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME
İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME
İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME
İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME
İBB'DE DAVULLU ZURNALI SÖZLEŞME
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2010 Pazartesi 14:42:01
Güncelleme :26 Temmuz 2010 Pazartesi 18:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?