7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İBB'den 'Hamidiye' açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir gazetede yer alan kimyasal atık tesisinin Hamidiye'nin su kaynağını zehirlediği haberiyle ilgili olarak, bahsedilen kimyasal atık tesisinin yakınındaki kaynaktan alınan suyun çevre sulama ve araç yıkamada kullanıldığını, tesisin de 25 Aralık 2009 tarihinde mühürlendiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Hamidiye A.Ş.'nin dolumda kullandığı kaynakların Belgrat Ormanları içerisinden yaklaşık 5 ile 10 kilometrelik mesafelerden isale hattı ile getirildiği belirtildi. Açıklamada, "Bu kaynaklar yerleşim alanlarına olan uzaklığı dolayısı ile risk altında değildir. Bunlar 500 ile 3000 metre arası farklı derinliklerde, fay kırığından gelen ve yeryüzüne kendi cazibesi ile çıkan doğal kaynak sularıdır.

Ayrıca Hamidiye A.Ş.'nin Ekolojik Enerji Ltd. Şti. unvanlı kimyasal atık ve çöp gazından enerji üretme işi ile iştigal eden firmaya 300 metre mesafede günlük debisi 300 ton/gün olan 9 numaralı kaynağı daha bulunmaktadır. Ancak bu kaynaktan alınan su çok sert olması nedeni ile üretim hattına verilemediğinden çevre sulama ve araç yıkama gibi günlük kullanımda sarf edilmekte idi. Hamidiye A.Ş. tarafından adı geçen kaynaktan periyodik olarak alınan örnek analizlerinde, su değerlerinde birtakım değişmelerin olduğu anlaşılmıştır. Detay analizler yaptırdıktan sonra 31 Marta 2009 tarihinde İSKİ ve İBB Çevre Koruma Daire Başkanlıkları'na yapılan yazışmalarla durum izah edilmiştir. 24 Nisan 2009 tarihinde de diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yazışmalar yapılarak durum izah edilmiş ve gerekli müdahalelerin yapılması ve alınması, gereken tedbirlerin alınması yolunda uyarılar yapılmıştır" denildi.

Açıklamada, Ekolojik Enerji firmasının 25 Aralık 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ruhsat Denetim Müdürlüğü'nün oluruyla mühürlendiği kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 21:57:03
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 23:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?