20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İBB'nin Eminönü'ne gücü yetmiyor

Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi’nin kavgası Sultanahmet turizmine ne getirir, ne götürür?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Eminönü Belediyesi’ne gücü yetmiyor. Başbakan araya girdiAB müzakerelerinden 10 gün önce yapılması düşünülen 500 kişinin davetli olduğu Medeniyetler Buluşması “DAVETİYE KRİZİ” nedeniyle ertelenerek, davetlilerden telefonla özür dilenmişti. Davetiye krizinin nedeni de Büyükşehir Belediyesi’nin, davetiyelerde Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in adının olmasına karşı çıkmasıydı.

Nevzat Er’in, Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile yapacaklarını, herkesin projeye karışmak istediğini söyleyerek Başbakana başvurmasıyla bu anlaşmazlık ortadan kalktı ve Recep Tayyip Erdoğan Nevzat Er’e bizzat “yapın” emrini verdi.

Etkinliklerin düzenleneceği mekanların arasında yer alan Ayasofya’dan vaz geçilerek resepsiyonun Sepetçiler Kasrı’nda verileceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş her organizasyona değil, gerekli olanlara katılacağını söyledi.

Bu kavganın zararını Akbıyık Caddesi çalışmalarında tesbit edip 20.04.2004 tarihinde yazı haline getirerek grupta yayınlamıştım. Tekrar yayınlama zamanının geldiğine inanıyorum.

20.04.2004 tarihli yazı ektedir.

Ercüment Çalışlar

Büyükşehir Belediyesi’nin Eminönü Belediyesi’ne gücü yetmiyor

Geçmiş dönem Belediye Başkanı tarafından “turist para bırakır ahlak götürür” anlayışıyla “Günahkarlar Sokağı” olarak nitelendirilen Akbıyık Caddesi masa, sandalye toplatmaya varan kapatma cezalarına çarptırılmıştı.

Gündüz 2.5 milyon insanın yaşadığı Eminönü’nde gece yerleşik müfus, bekarlar dahil 30 bini geçmemektedir. Ancak herkesin bildiği gibi eşsiz kültür değerlerini barındıran ilçe aynı zamanda önemli bir turizm merkezidir. 2.5 milyon insanın katmadeğer yarattığı Eminönü’nde 4883 oyla seçilen yerel yönetim Eminönü’nü nitelikli bir turizm merkezi haline getiren, ancak bu yörede oy kullanamayan esnafın isteklerini göz ardı etmektedir.

Yönetim değişmesine rağmen turizm mevsiminin başladığı bu günlerde tıpkı geçmiş dönemde olduğu gibi aynı anlayış ve aynı inatla Sultanahmet turizmine sekte vurulmaktadır.

Akbıyık caddesinde bilindiği gibi bir süre önce Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Turizm Atölyesi (İTA) kent dönüşüm projesi adı altında bir çalışma başlattı. Büyükşehir ve Eminönü Belediyesi tarfından onaylanan bu proje Eminönü belediye Başkanı Nevzat Er ve Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü, İTA Direktörü Tulin Ersöz tarafından Akbıyık sokakta yapılan bir toplantıyla esnafa tanıtımı yapıldı. Bu toplantı sonunda Sayın Nevzat Er, Avustralyalı (Anzak) turistlerin geliş tarihi olan 20 nisan tarihine kadar çalışmaların tamamlanıp, açılış töreni yapılacağına söz verdi. Ve büyük bir hızla başlayan inşaat bir süre sonra durduruldu.

İnşaatın durdurulma nedeni Kumkapı’ya dönüşmesi korkusuydu. Oysa Kumkapı’nın Türkiye’nin hatta dünyanın en büyük ve en düzgün çalışan eğlence merkezi olduğunu herkes biliyor. Birbirinden kaliteli restoranlardan oluşan, aynı anda 5000 (beş bin) kişiye hizmet verme başarısını göstererek turizme hizmet verebilen yerlerden neden korkulduğunu anlamak mümkün değil.

İTA tarafından hazırlanan proje dört yerden delinmiştir.
1- Tek yönlü trafik iki yönlü trafiğe çevrilmiştir.
2- Kafe ve restoranların masa ve sandalye ayrılan yerler kaldırılmıştır.
3- Magnora Sarayı’nın demir perdesi kaldırılamamış, bu tarihi eser turistlerden gizlenmiştir.
4- Söz verilen tarihte yetiştirilmeyen sokak turizm mevsiminde toz toprak içinde. Ne zaman tamamlanacağı hakkında kimse herhangi bir açıklama yapmıyor.

Kişisel menfaatlerini toplumun menfaatlerinin üstünde görenlerin üç, beş imzalı şikayet dilekçeleri sebep gösterilerek 150 imzalı esnaf dilekçesi göz ardı edilmiştir.

Geçmişte çok acı çeken Akbıyıklılar yeni yönetimden çözüm beklerken şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı projenin Eminönü Belediyesi’nce durdurulması nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor, Daha önce Beyoğlu, Talimhane gibi yerlerde başarılı çalışmalar yapan ekibin İstanbul’a örnek olarak geliştirilen Akbıyık projesine müdahalesini anlamıyor.

Ercüment Çalışlar
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 13:05:06
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 13:48:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?