1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

'İçki yok Osmanlı şerbeti verelim'

Zengin turistlerin gözde mekanı Topkapı Sarayı’ndaki Konyalı Lokantası’nda 3 aydır içki servisi yapılmıyor...

Topkapı Sarayı’nın içinde 1969 yılından beri faaliyette bulunan ve müşterilerinin yüzde 95’i gelir ve sosyal durumu üst düzeyde turistlerden oluşan Konyalı Lokantası, ruhsat sorunu yüzünden içki veremiyor.

 Bunu öğrenince VATAN ekibi olarak fotomuhabir arkadaşım Burak Kara ile birlikte dün öğle yemeği için Konyalı’ya gittik. Yemeklerimizle birlikte bira da istedik. Ancak garson, içki veremeyeceklerini, çünkü 3 aydır içki servisi yapmadıklarını söyledi.

’Osmanlı şerbeti verelim’ 

Bunun üzerine Burak, “Daha önce içki servisi vardı. Bu kadar turistin geldiği tarihi bir yerde neden içki servisini kestiniz?” diye sordu. Garson da ruhsatla ilgili bir sıkıntılarının olduğunu ve bunun yerine Osmanlı şerbetinin hem içeriğini zenginleştirdiklerini hem de çeşidini artırarak verdiklerini anlatmaya çalıştı. Müşterilerinin neredeyse tamamını zengin turistlerin oluşturduğu tarihi Konyalı Lokantası’nda neden içki servisi yapılmadığını Restoran Müdürü Savaş Bulut’a sorduk. Bulut, Kültür Bakanlığı’ndan değil, kendilerinden kaynaklanan bir sorun yüzünden içki servisi yapamadıklarını söyledi: “Bu, ruhsat işlerimizi takip eden şirketin kabahati. Biraz da biz galiba ihmal ettik. Aslında ortada bir sorun yok. Bazı evraklarda sürekli eksiklikler çıkıyor.” Restoran Müdürü, ‘ruhsat sorununun ne zaman çözüleceği’ sorumuza ise, “Ruhsatı Kültür Bakanlığı veriyor. Evraklar eksik olunca da ruhsat alma süremiz 3 ayı buldu. En geç 10 Mart’ta içki servisimiz başlamış olacak. Biz içki vermezsek tüm anlaşmalarımız suya düşer” yanıtını verdi.

Daha önce de içki krizi çıkmıştı 

Topkapı Sarayı’ndaki Konyalı Lokantası’nda içki verilmemesiyle ilgili geçen temmuzda da bir kriz yaşandı. İstanbul Valisi Muammer Güler İl Genel Meclisi Üyeleri için Konyalı’da bir ‘kaynaşma yemeği’ düzenledi. Ancak CHP’li üyeler bu yemeğe katılmadı. CHP Grup Başkanı Fikret Çabuk bunun gerekçesini “Güler geçen yıl da böyle bir davet düzenlemiş ama alkol servisine izin vermemişti. Bu yıl yine aynı şey olunca biz de katılmadık” diye açıkladı. Valiliğin yanıtı ise, “Konyalı’da alkol servisi olmadığı için yemeklerde içki ikram edilemedi” oldu. Fakat bu açıklamaya Restoran Müdürü Savaş Bulut itiraz etti: “Konyalı’da her zaman alkol olmuştur. Valilik alkol istemedi. İsteselerdi onlara da servis yapardık.”

Sorun bizde bazı evrakları hazırlamadık 

Konyalı Lokantaları’nın sahibi Mehmet Eren Doğanbey, sorunun kendilerinden kaynaklandığını söylüyor: “Ramazan’dan sonra işler yavaşladı. Lokantada tadilat yaptık. O telaşla bazı belgeleri hazırlamakta gecikmişiz. Mart ayında sorunu çözmüş olacağız. Bu yaz cruise gemileriyle çok sayıda müşteri bekliyoruz. Bazı acentelerle anlaşma yaptık. Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki lokantamızda iddialı bir şarap mönümüz var. Sorunu çözdükten sonra Topkapı Sarayı Konyalı’da da şarap kavımız servise girecek.”


vatan
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2007 Pazar 15:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?