30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İdeolojilerin yerini sanat aldı

İstanbul 2010 kapsamında Yenikapı'da açılan sanat üretim merkezi, tanınmış sanatçıların İstanbul projelerine ev sahipliği yapacak.

İlk konuk Remo Salvadori'ye göre sanat, günümüzde ideolojilerin yerini almış durumda..
İstanbul'da 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerine hazırlık telaşı devam ederken, kentin farklı yerlerinde açılan sanat merkezlerine bir yenisi daha eklendi. Fatih Belediyesi'nin onarıp sanat merkezine dönüştürdüğü eski İSKİ binası, Yenikapı Sanat Üretim Merkezi adı altında açıldı. Merkez, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmenliği'nin AB ülkelerinden İstanbul'a davet ettiği İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor projesi kapsamında da kullanılacak. Projenin ilk konuğu ise, son 15 günü aşkın süredir kentte bulunan İtalyan sanatçı Remo Salvadori'ydi. İstanbul'da Yaşıyor ve Çalışıyor, Salvadori'nin ardından Antoni Muntadas, Sonia Ivekovic, Victor Burgin ve George Lappas gibi dünya çapında imzalarla atölye çalışmalarını da beraberinde getirecek.

'GÜLÜMSEMENİZ İYİ GELİYOR'

17 Aralık'tan bu yana İstanbul'da bulunan ve 20 genç sanatçıyla Yenikapı'daki atölyede çalışan Salvadori'nin Türkiye ve ülke insanıyla ilgili tespiti çarpıcı. Sanatçı "Benim geldiğim kültür, tarihi bir kültür ve içinde bulunduğumuz bu topraklar da, bizim köklerimiz. Sizin gülümseyen yüz ifadeleriniz, bana çok iyi geliyor," şeklinde konuşuyor. Sanatçı ayrıca, Gazze'deki sivil kayıpları sorduğumuzda bize, "Halkların beraber yaşamasını savunuyorum. Savaş dramatik ama bunun iletişiminin, gösteriliş biçiminin nasıl sağlandığı daha da dramatik bence. Bana kalırsa bugün savaş üzerinde konuşmak için genel anlamda hepimiz ortak bir dil geliştirmeliyiz. Bundan tam yüzyıl önce bu olanağı sağlayan şey ideolojilerdi ama artık bunlar yok. Etrafımızdakileri konuşmak için yeni bir dil oluşturmalı ve bireysel olarak her birimiz bundan sorumlu olmalıyız. Ve bu dil içinde sanat, temel yer kaplıyor," cevabını veriyor. Açılışta konuştuğumuz İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra ise, mekânın aslında bütün İstanbul sanat ortamının düşü olduğunu belirterek, "Mütevazı, ama içinde zengin işlerin yapılacağı bir sanat merkezi açmak mutluluk verici," diyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra, Genel Sekreter Eyüp Özgüç ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in katılımıyla geçen hafta açılan merkezde, üretim atölyeleri, video montaj ve ses kayıt stüdyosu, performans ve dans stüdyosu ve seminer odaları bulunuyor. İstanbul 2010 Yürütme Kurulu Başkanı Çolakoğlu, az zamanları kalmasına rağmen tamamlanan işlerin kendilerini 2010 için daha da yüreklendirdiğini vurgulayarak, bu hızın tüm 2010 etkinliklerine yansıyacağı umudunu taşıdığını söylüyor. Mekânın açılışında hazır bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, merkezi şehrin kültür sanat hayatına 2010'da ve sonrasında kalıcı hareketlilik getirecek şekilde değerlendirmeyi umduklarını vurguluyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 09:51:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?