4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İDO yılda 100 milyon yolcu taşıyor

Son 4.5 yılda 500 milyon dolardan fazla yatırım yapılan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) yılda 100 milyon yolcuya ulaştı.

Avrupalı firmaların da dikkatini çeken İDO’nun Genel Müdürü Ahmet Paksoy bu büyüme ile Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliği’nin (INTERFERRY) Başkanlığına seçildi.

100 gemiyle yılda 100 milyon yolcu taşıyan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) son 4.5 yılda hızla büyüyerek 350 milyon YTL’lik ciroya ulaştı. Başta Avrupalı firmaların dikkatini çeken İDO, denizcilik sektörünün gelişmiş ülkelerinde adından sıkça söz ettirmeye başladı. Son olarak 25 ülkenin üyesi olduğu ve 300’den fazla firmanın bulunduğu Uluslararası Feribot İşletmecileri Birliği’nin (INTERFERRY) Başkanlığına, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy seçildi. Interferry tarafından düzenli olarak yapılan konferans da bu yıl İstanbul’da gerçekleşecek.

Katılım 1000’i geçecek


Konferansın Türkiye açısından önemine değinen Ahmet Paksoy, şu bilgileri verdi: "Ekim 2009’da İstanbul’da gerçekleşecek Interferry Konferansı’na 210 denizyolu işletmesinin tepe yöneticisi ile 1000’e yakın yönetici konumundaki temsilcisi katılacak. Türk denizcilik sektörünün temsilcileriyle, dünyanın önde gelen firmalarının bir araya geleceği İstanbul 2009 Interferry Konferansı’nda, başta çevre olmak üzere, boğazlar gibi yerleşim alanlarına yakın seyir güvenliği, operasyon, yönetim ve uluslararası taşımacılık kuralları gibi önemli konular ele alınacak, denizcilik alanında yeni açılımlar değerlendirilecek."

6.5 milyon araç taşıyor


İDO’nun son yıllarda hızlı bir çıkış yakaladığını ve yapılan yatırımlarla herkesin dikkatini çekmeyi başardığını söyleyen Ahmet Paksoy, son 4.5 yılı şöyle değerlendirdi: "Geçtiğimiz yılı 350 milyon YTL’ye yakın bir ciroyla kapattık. 2008 hedefimiz 400 milyon YTL’yi geçmek. Son yıllarda hat sayısını artırdık. Yeni gemiler aldık. Son 4.5 yıldaki yatırımımız 500 milyon doları geçti. İstanbul ulaşımına çözüm üretmek amacıyla iskele sayısını artırıyoruz. Bugün yılda 100 milyon yolcu ve 6.5 milyon araç taşıyoruz."

3 binden fazla çalışan


İDO’nun bünyesinde 3 binden fazla çalışan bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Paksoy şu bilgileri verdi: "Günde 1200 sefer gerçekleşiyor. Bu seferlerde sıfır hata ile çalışmak için elimizden geleni yapıyoruz. Belli bölgelere çok fazla yoğunluk oluyor. Yaz aylarında Bandırma seferleri artıyor ve gemiler doluyor. Kış aylarında ise daha çok şehir içi hatlar yoğun çalışıyor. Şehir içinde ulaşımın daha rahat olması için belli bölgelerden Ro-Ro taşımacılığına ağırlık vermeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız bu proje İstanbul’un trafik sorununa çözüm olabilir."

Yurtdışındaki firmalar İDO’ya ilgi gösteriyor


İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin özelleştirme programı kapsamında yer aldıklarını hatırlatan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy şöyle konuştu: "Bu özelleştirme bizim için çok önemli. Yurtdışından birçok firma İDO’ya ilgi gösteriyor. Bu ilgi daha çok gelişmiş Avrupa ülkeleri ile Japonya gibi denizcilik alanında gelişmiş ülkelerden geliyor. Şirketin değeri oldukça yüksek. Ancak bunu açıklamayı doğru bulmuyorum. Biz bağımsız denetimlerimizi yaptırıyoruz. Bu özelleştirmeye hazırız."

Rakamlarla İDO

Æ Toplam gemi sayısı 100’e yaklaşıyor.

Æ Yılda ortalama 100 milyon yolcu taşıyor.

Æ Toplam taşınan araç sayısı 6.5 milyonu buluyor.

Æ Toplam hat sayısı 82.

Æ Son 4.5 yıllık yatırım 500 milyon dolar.

Æ 2007 cirosu 350 milyon YTL.

Æ 2008 ciro hedefi 405 milyon YTL.

Æ 3 bin kişi çalışıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 12:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?