30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İETT özelleştirmesinde ilk adım

İstanbul toplu taşıma hizmetinin yüzde 22'sini karşılayan 138 yıllık İETT özelleştirilmesindeki ilk somut adım atıldı. Türkiye'nin en eski kamu şirketlerinden İETT, tarihinde ilk kez belli hatlarda kiralama yöntemiyle özel müteşebbisler eliyle taşımacılık yapacak.


İETT ihale usulüyle kiralayarak filosuna katacağı bin 500 otobüsün özel halk otobüslerinde olduğu gibi yalnızca denetimini yapacak. İETT bu araçları İstanbul geneli, Beyoğlu ve Anadolu yakasında belirleyeceği 3 hatta kullanacak. İETT'nin özelleştirilmesindeki ilk adım olan hat kiralama yöntemiyle otobüs alımı ile ilgili hazırlanan 379 numaralı 'Hat Kiralama' raporu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunuldu. Rapor CHP'li üyelerin karşı oyuna rağmen oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis tarafından kabul edilen rapora göre İETT İstanbul genelinde çalışacak bin 500 otobüs 10 yıllık süreyle kiralanacak. 3 bölgede belirlenecek hatlarda çalıştırılacak otobüslerin parası hasılat paylaşımı yöntemi ile karşılanacak.

Hat Kiralama başlıklı 379 No'lu rapora göre toplu taşıma içerisinde hizmet veren İETT ve özel halk otobüsleri ile yapılan taşımada mevcut araç sayısının yetersiz olması nedeniyle araç kiralama işine girmeye karar verildi. İstanbul trafiğine büyük yük getiren özel araç kullanımının arttığı belirtilen raporda konforlu toplu taşıma sistemi sunabilmek için 730 yeni otobüse ihtiyaç olduğu belirtildi. Raporda ilk etapta konforlu, hızlı ve emniyetli ulaşımın sağlanması için son teknoloji ile üretilmiş alçak tabanlı, çevre kirliliğine sebep olmayan, özürlülerin de rahatlıkla kullanabileceği şartları taşıyan bin 500 otobüse ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Bin 500 otobüsün kiralanması ile ilgili çalışmanın İETT'nin otobüs ihtiyacının yanı sıra minibüslerin otobüse dönüştürülmesi için yapıldığını kaydeden Bahçelievler Minibüsçü Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz, "1.500 otobüs özelleşecek, bin tanesi minibüsçülere ayrıldı. 500 tanesi vatandaşa ihale edilecek. Eğer minibüsçüler kendilerine ayrılan kontenjanda kiralama yapmazsa kalan kısmı da isteyen vatandaş alabilecek. Bu çalışmadaki amaç 3 ya da 4 minibüsçünün birleşerek bir otobüse dönüşümü." diye konuştu.

 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 17:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?