6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İGDAŞ,araçların doğalgaza geçmesi için kampanaya başlatıyor

İstanbul Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (İGDAŞ), başta ticari taksiler olmak üzere, otomobillerin doğalgaza geçmesi için önümüzdeki günlerde yeni bir kampanya başlatacak. Doğalgazla çalışan otomobillere geçişin önündeki en büyük engelin yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğunu söyleyen İGDAŞ Genel Müdürü Süreyya Polat, “ÖTV’nin düşürülmesi halinde doğalgaz çok cazip hale gelecek.” dedi.

Yaklaşık 2 yıl önce Bakanlar Kurulu’nun otomobillerde kullanılacak ÖTV’ye ilişkin aldığı karar, çalışmaları durdurdu. 30 Temmuz 2002 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 17 Mart 2002 tarih ve 2002/4482 sayılı karara göre, ‘Motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılacak doğalgazın metreküpüne 508 bin 533 lira ÖTV uygulanacak.’ Buna göre, araçlar için uygulanacak ÖTV bedeli, bir metreküp doğalgaz satış fiyatı 268 bin 740 liranın (Katma Değer Vergisi-KDV hariç) % 190’ına denk geliyor. İGDAŞ’ın doğalgaz pompa istasyonlarına doğalgaz satış fiyatı, ÖTV ile birlikte 742 bin 993 lira. KDV dahil edildiğinde 876 bin 732 lira. Pompa istasyonları, doğalgazı 1 milyon 200 bin liraya satıyor. Şu an, KDV dahil bir litre Likit Petrol Gazı (LPG), otomobil kullanıcılarına yaklaşık 950 bin liraya ulaşıyor.

ÖTV’nin yüzde 5-10’lara düşürülmesi gerektiğini söyleyen Polat, “Doğalgazın yaygınlaşması için her türlü kolaylık sağlanmalı. Bazı ülkelerde çevreci yakıtların kullanımının artması için çok az vergi alınıyor. Türkiye’de de aynı vergi düzenlemesine geçilmesi halinde doğalgaz gibi çevreci yakıtların kullanımı daha da artacaktır. Doğalgaz lüks bir yakıt olarak değil herkesin kullanabileceği bir yakıt olarak değerlendirilmeli. Şu an otolarında doğalgaz kullanmak isteyen 18 bin ticari taksi ve bu konu ile ilgili uzun süredir çalışıp işe para yatıran özel müteşebbisler, bu ürkütücü vergiden bir an önce kurtulmayı bekliyor.” dedi.

Türkiye’de doğalgazlı araç kullanımı, Ankara ve İstanbul’da belediyelerin toplu taşımada kullandıkları otobüsleri doğalgaza dönüştürmeleriyle başlamış. Otomobillerde kullanımı ise 1998 yılında özel bir şirketin İstanbul Maltepe’de dolum istasyonu kurma talebi ile gündeme gelmiş. Şu anda bu istasyondan 200 civarında araç hizmet alıyor. Yaklaşık 3 sene önce İstanbul Yenibosna’da ikinci dolum istasyonunun açılmasıyla, doğalgaz dönüşümü yaptıran araç sayısı artmaya başlamış. Ancak ÖTV uygulamasıyla LPG kadar pahalı bir fiyata yükseldiğinden, araç dönüşümleri ve istasyon açma talepleri askıya alınmış. Türkiye’de doğalgaz istasyonu kurmak için müracaat eden firmalar, şu an, özellikle ÖTV’nin düşmesi yönünde Bakanlar Kurulu’nun çalışma yapmasını bekliyor.

zaman
Yayın Tarihi : 15 Mart 2004 Pazartesi 15:30:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?