30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İHE organik ekmek üretimine başladı

“Organik tarım, tarıma sosyal ve çevresel olarak duyarlı bir yaklaşımı içeriyor. Toprağı zenginleştiren ve teşvik eden ekolojik üretim sistemini kurmayı, çiftlik dışı girdileri en aza indirerek, ekolojik dengeyi korumayı ve sürekliliğini sağlamayı amaçlıyor.”

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul halkına sağlıklı ekmek sunabilmek amacıyla ‘organik ekmek’ üretimine geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, 27 Temmuz 2005 Çarşamba günü Edirnekapı’daki Halk Ekmek Genel Müdürlük Binası’nda “Sözleşmeli Organik Tarım Projesi” hakkında açıklamalarda bulunacak.

Kadir Topbaş, ''Sözleşmeli Organik Tarım Projesi'' kapsamında yüzde yüz organik ürünlerle ekmek üretimine geçeceklerini belirterek, 15 Ağustos 2005 tarihinden itibaren bazı marketlerde kuracakları reyonlarda da satışa başlayacaklarını bildirdi.
Topbaş, Edirnekapı'daki Halk Ekmek binasında düzenlenen basın toplatısında, ''Organik Tarım Projesi''ne ilişkin bilgiler vererek, tüm valiliklerden, zirai ilaçlama yapmayan köylerin tespit edilmesine ilişkin bilgi talep ettiklerini ve gelen bilgiler doğrultusunda tespit edilen köylere yönelik çalışmaları başlattıklarını anlattı.
Topbaş, proje sonucunda yüzde yüz nitelikli ekmek üretiminin sözkonusu olduğunu ifade ederek, ''Organik ekmek, bir Türkiye projesidir. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum. Bu sadece İstanbul'a hizmet vermek değil, Türkiye'nin kalkınmasında en önemli projedir'' dedi.
Çalışmaların uzun zaman aldığını ve bugün istenilen noktaya gelindiğini belirten Topbaş, ''Türkiye'nin modern tarıma geçmemiş olması bir avantaj olarak önümüze çıkıyor. Modern tarıma geçmiş olsaydık bugün o köylerin tekrar organik tarıma geçme süreci çok daha uzun olacaktı'' diye konuştu.
Kadir Topbaş, uzun zamandır tarım yapılmayan ve boşaltılmış köylerin de organik tarım için avantajlı durumda olduğunu kaydederek, yapılan çalışmanın başka bir önemli ayağının da, hiçbir aracı kurum alınmadan, İstanbul Halk Ekmek'in doğrudan bütün çalışmaları yürütmesi olacağını bildirdi.

-''KAR ELDE ETMEYİ DEĞİL, İSTİHDAMI HEDEFLİYORUZ''-

''Biz burada kar elde etmeyi değil, öncülük etmeyi, yüksek düzeyde bedel ödeyerek organik tarımı cazip hale getirmeyi ve istihdam hacmi oluşturmayı hedefliyoruz'' diyen Topbaş, Kelkit ve Bayburt'taki görüşmelerinde köylülerin heyecanına tanık olduklarını, bunun da projenin başarıya ulaşacağının göstergesi olduğunu dile getirdi.
Topbaş, 5 Ağustos 2005 tarihinde Erzurum'da yapılacak bir toplantıda köylülerle anlaşmanın imzalanacağını ve buradan alınacak 4 bin ton buğdayın, İstanbul'da kurulacak taş değirmende öğütüp yüzde yüz organik ekmeğin üretimine geçileceğini bildirdi.
Sözleşmeli köylerden elde edilecek başka ürünlerin proje kapsamında değerlendirileceğini kaydeden Topbaş, ileride kurulması planlanan bir markette bu ürünlerin satışa sunulacağını söyledi.
Projenin hayata geçirilmesiyle sağlanacak yararlara dikkati çeken Topbaş, şöyle devam etti:
''Proje, özellikle hem göçü önlemek, hem de gerçekten İstanbulluları yüzde yüz organik ürünler alma imkanı oluşturma açısından önemli bir adım. Sadece buğday değil, ekmeği oluşturan bütün materyallerin organik olmasına özen gösteriyoruz. Tuz dahi organik olacak. Yüzde 100 organik ürülerle üretime başlıyoruz ve 15 Ağustos'ta marketlerde kuracağımız reyonlarda da satışa başlayacağız. 400-500 gramlık 2-3 milyon liraya satılan ekmeği, 600 gramlık ve 1.5 milyon lira gibi bir rakamla satacağız.''
Topbaş, projenin, köylüyü sadece ırgat olarak çalışan değil, üreten ve para kazanan duruma getireceğini de vurgulayarak, kendilerinin rekabet değil, denge unsuru olduklarını ve bu alanda öncü olacaklarını sözlerine ekledi.
Halk Ekmek Genel Müdürü Ömer Bilgiseven de, günde 2 milyon ekmek ürettiklerini belirterek, kapasitenin yüzde 10'unun organik ekmek üretimi için ayırdıklarını, günde 200 bin adet organik ekmek üretme kapasitesine sahip yeni tesisi faaliyete soktuklarını bildirdi.
Bilgeseven, projenin ilk etabının Doğu Anadolu ve Marmara bölgesindeki 13 ili kapsayacağını ve 50 bin sözleşmeli çiftçiye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, ''İstanbullular'a en uygun fiyatla, yüzde 100 organik ekmek yedireceğiz'' diye konuştu.
Kadir Topbaş daha sonra, Bilgeseven'le birlikte ekmek fabrikası ile laboratuvarını gezerek, hijyenik ortamlarda el değmeden yapılan ekmek üretimi hakkında bilgi aldı.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2005 Salı 19:16:40
Güncelleme :27 Temmuz 2005 Çarşamba 14:19:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?