4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İhracatçılardan kriz yorumu

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, "Şu an itibarıyla otomotiv ve demir-çelik sektörlerimiz ilk dalgayı hissetmiş görünüyor. 2009'da tüm sektörlerimizin bu krizi yoğun bir şekilde hissetmesi kaçınılmaz bir gerçek" dedi. 

Küresel krizi ihracatçılar açısından değerlendiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen, firmaların uzun süredir uygulanan düşük kur ve yüksek faize rağmen ayakta kalabilmesinin krize gereken mukavemeti artırdığını, ancak 2009'da sıkıntıların artacağını kaydetti. Krizi minimum hasarla atlatmanın yollarını aktaran Aymen, "Artık dünya ABD ve Avrupa'nın etrafında dönmüyor. Kendini çok ciddi toparlayan ve gayri safi milli hasılası yüksek bir Rusya Federasyonu keza Çin, Hindistan gibi yoğun nüfuslu ülkeler bize yeni fırsatlar sunuyor. İhracatımızda AB'nin payı, yüzde 56-57 seviyelerindeyken, bu yılın ilk yarısında yüzde 50'lere düşmüş olması ve buna paralel olarak komşu ve çevre ülkelerin payının 2002'de yüzde 25 iken, bu yıl ilk yarıda yüzde 41,3'e yükselmiş olması bunun planlı örneğidir. Bu yöndeki imkanları değerlendirerek ve Körfez ülkelerinde biriken sermayeyi Türkiye'ye çekerek krizin etkilerini azaltabiliriz. Bunları başarmak için soğukkanlı olmalıyız" diye konuştu. 

Otomotiv endüstrisi olarak krizden en az şekilde etkilenmeyi planladıklarını aktaran Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, bunun için önümüzdeki dönemde özellikle Ar-Ge ve tasarım bağlamında Türkiye'nin öne çıkabileceğini söyledi. Sünneli, "ABD ve AB'deki ürün geliştirme maliyetlerindeki olağanüstü artış, stratejik olmayan Ar-Ge ve Ür-Ge'nin bizim gibi ülkelere ihale edilmesini mecburi bir hale getirecektir. Ancak, tek mesele bu noktaya hazırlıklı olabilmektir" diyerek şimdiden bunların hazırlığının yapılmasını istedi. 

Ancak Avrupa Birliği pazarında çok sert bir daralma gözlemlendiğini dile getiren Sünneli, acilen tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. Sünneli, bu tedbirleri iki ayrı sınıfta olabileceğini belirterek, "Birinci grup tedbirlerde ithalatı azdırmayacak ve maliye için gelir kaybına neden olmayacak biçimde, iç piyasayı canlandırma noktasında gelişme sağlarken, ikinci grup tedbirlerde ise kamuyu stratejik seviyede, sektörü desteklemek için aktive etmek gerekiyor" dedi. 

"İlkin, uluslararası ticaret kuralları ve gümrük birliği mevzuatına ters düşmeden, yeni bir vergi politikası izleyerek hem bitmiş araç ithalatını azaltmalı, hem de iç piyasayı canlandırmalıyız. Biz, bu noktada acilen Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki arkadaşlarımızla ve maliye ile birlikte bir çalışma komitesi kurulmasını öneriyoruz" diyen Sünneli, ikinci olarak da yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkartılmasını teşvik edilmesini önererek 7 maddelik tedbirler paketini şöyle sıraladı: "2009 yılına
mahsus olmak üzere, kamuya ait girdi maliyetlerinde yüzde 25'lik bir indirim sağlayalım. Ar-Ge ve tasarım elemanı yetiştiren kuruluşlar, bu konularda yatırım yapan ve eleman istihdam eden sanayi kuruluşları devlet tarafından azami şekilde desteklenmelidir. Ülkemizde faaliyet gösteren firmaların yüzde 99'u KOBİ'dir. Bu bağlamda verilecek Ar-Ge desteklerinin yalnızca birkaç firma lehine değil, tüm endüstriyi kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeye dönük olması gerekmektedir. Mevcut bürokratik engeller ortadan kaldırılarak, mevzuat değişiklikleri ilgili değişiklik yapılmadan önce endüstri görüşleri alınarak yapılmalıdır. Yeni yatırım teşvik taslağı, endüstriyi harekete geçirecek ve yabancı sermayeyi ülkeye çekecek şekilde düzenlenmelidir. Lojistik altyapının yetersiz oluşu, hem maliyet hem de pazarlamayı olumsuz yönde etkilemektedir. Limanların yeterli sayıya ve alt yapıya kavuşturulması ve demiryolu ağının genişlemesi sağlanmalıdır. Demiryolu ve şehir içi raylı taşımacılık sektörünün gelişmesi, otomotiv yan sanayicileri içinde bir çıkış olabilir." 

İhracatta pazar çeşitliliği sağlanarak, mevcut pazarlara alternatif pazarlar bulunması gerektiğini vurgulayan Sünneli, "Pazar çeşitliliği için, yurtdışı fuar ve tanıtım organizasyonları düzenlenmeli, uzak ülkelere yapılan ihracatlar için navlun destekleri muhakkak sağlanmalıdır. Rusya Federasyonu gümrüklerinde Türk mallarına ve nakliyesine ilişkin yaşanan sıkıntılar giderilmelidir. Tır geçiş belgelerinin sayısının arttırılması sağlanmalıdır. Endüstrimizin gerçek envanteri çıkartılarak sektörel verilere ulaşmadaki zorluklar giderilmelidir. İthalat ve ihracat verilerine kolay erişim imkanı endüstrimize sağlanmalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 21:24:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?