4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İki hınzır adam

İstanbul'da, tam 25 yıldır yan yana dairelerde oturan biri 82, diğeri 70 yaşında iki emekli subayın komşulukları, Walter Matthau ile Jack Lemmon’un ünlü komedileri ’İki Hınzır Adam’ filminin ’gerilim versiyonu’ gibi. Son 10 yılda birbirlerine defalarca dava açan iki emeklinin komşulukları, ’İki Hınzır Adam’ filmindeki gibi ’sıkı bir kankalık’la biteceğe hiç benzemiyor...

KOZYATAĞI OYAK Sitesi’nde, 25 yıldır yan yana dairelerde oturan 81 yaşındaki emekli Albay Ferhat Günay ile 70 yaşındaki emekli Yarbay Şerif Ardıç’ın yaşamı Walter Matthau ile Jack Lemmon’ın oynadıkları komedi filmi ’İki Hınzır Adam’ın ’gerilim versiyonu’ gibi.

Filmdeki iki hınzır adam sürekli birbirleriyle atışırken, iki emekli komşu ise son 10 yıllarının büyük bölümünü, birbirlerine dava açıp mahkemelerde geçirdiler. Ferhat Günay ile Şerif Ardıç’ın problemi, filmde olduğu gibi bir kadın ya da rekabet değil apartmanın aidat giderleri.

Ölümle tehdit iddiası

Kapı komşular ilk kez 1987-89 arasındaki davalarda karşı karşıya geldi. Şerif Ardıç’ın açtığı davalarda Ferhat Günay ve apartman kapıcısı, darp, ölümle tehdit ve hakaretten ceza aldı. Ferhat Günay da İstanbul Barosu avukatlarından Yılmaz Yatman aracılığıyla Şerif Ardıç ve ailesine bir çok dava açıp, icra takibi başlattı. İki komşu, birbirlerini savcılık, kaymakamlık, belediye ve başbakanlık gibi kurumlara şikáyet de ettiler. Karşılıklı açılan davalardan kimi ceza, kimi beraat, kimi ise manevi tazminat ya da davanın reddi ile sonuçlandı. Son olarak apartman aidatlarını ödemedikleriyle gerekçesiyle Şerif Ardıç’ın evine haciz geldi.

Hakimler bile usandı

Bunun üzerine Ardıç’ın kızı İlgin Ardıç, can ve mal güvenliklerini tehdit ettiği gerekçesiyle komşuları Ferhat Günay’a vasi tayin edilmesi için dava açtı. Yıllardır tarafların birbirleri hakkındaki karşılıklı suçlamalarını dinlemekten usanan hakimler, tarafların cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için her ikisini de Adli Tıp’a gönderme kararı aldı.

140 milyon dolar hasılat

DONALD Petrie’nin yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı İki Hınzır Adam (Grumpy Old Man) filminde Jack Lemmon ve Walter Matthau başrolde oynadı. Filmde Lemmon ve Matthau, kendilerinin bile hatırlamadığı bir sebepten ötürü 50 yıldan beri kavgalıdırlar. Günlerini buz tutan sularda balık avlayarak geçiren ihtiyarların düşmanlığı, Ariel’in (Ann-Margret) kasabaya taşınmasıyla rekabete dönüşür. Film 140 milyon dolar hasılat elde edince ikincisi Grumpier Old Man (Daha Hınzır İki Adam) çekildi.

İşte karşılıklı dava bombardımanı

İlgin Ardıç’ın açtığı dava sonucu, Ferhat Günay, apartman evrakında sahtecilikten 1 yıl cezaya çarptırıldı. Ancak yaşı nedeniyle cezası ertelendi.

Günay, komşusuna, "Evini sattıracağım, sana dünyayı dar edeceğim" diyerek sinkaflı küfür ettiği iddiasıyla açılan dava sonucu da hakaret ve tehditten çeşitli cezalar aldı, 2 yıl denetim alınmasına karar verildi.

Günay’ın açtığı kat mülkiyeti kanunu kaynaklı alacak davası, Ardıç’ın aleyhine sonuçlandı.

Ardıç, bunun üzerine, ’Kat malikleri kurulu kararlarının iptali’ davası açıp, kazandı.

Günay, Ardıç’ın evine, 9 bin YTL’lik alacak için haciz koydurdu. 300 bin YTL civarında değeri bulunan evin satılması için İcra Müdürlüğü’nden karar çıkarttı.

Ardıç da buna karşılık, yargılamanın yenilenmesi ve menfi tespit davası açtı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 10:05:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?