6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İki kentin karla mücadele şekli

İstanbul, her kar yağdığında çile çekiyor, karla mücadelede zayıf kalıyor. Trafik birbirine giriyor, araçlar saatlerce yollarda bekliyor.

Karla mücadelede dünyadaki en iyi örneklerden biri Moskova’ya geçtiğimiz yıl İstanbul Belediyesi’nden bir ekip gitti. Kar mücadelesini yerinde görerek bir rapor hazırladı. Ancak ekibin hazırladığı rapor, İstanbul Belediyesi’nin arşiv raflarında kaldı.

Karla mücadele altı ay sürüyor

Dünyada, karla mücadeleye en fazla bütçe ayıran kentin Moskova olduğu biliniyor. Kentin bu mücadelesi 1 kasımda başlayarak, 1 nisana kadar aralıksız sürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bir ekip geçen yıl Moskova’ya gidip, işin sırrını araştırıp, raporlaştırdı. Şubat 2004 tarihli raporda Moskova’nın karla mücadele yöntemleri anlatılıp, İstanbul ile kıyaslamalar yapılıyor.

İstanbul’da karla mücadele üç koldan yürütülüyor

İstanbul’un tersine Moskova, karla mücadeleyi tek elden yürütüyor. Tüm şehirde hizmetler Moskova Büyükşehir Belediyesi idaresinde yapılıyor. Bu yetki İstanbul’da ise Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında dağılıyor.

İkisi de tuz kullanıyor

İstanbul’da buzlanmaya karşı tuz kullanılıyor. Moskova da tuz kullanıyor. Ancak Moskova’da kullanılan tuz daha farklı. İstanbul, Moskova’nın dört yıl önce kullanmayı bıraktığı tuzla buzlanmaya çözüm arıyor. Moskova’nın tercihi artık çözünülürlüğü daha zor olan kalsiyum klorür olurken, İstanbul’da sodyum klorür kullanılıyor. Moskova hem katı hem sıvı halde kalsiyum klorür kullanıyor. Kalsiyum klorür, donma derecesini daha fazla düşürüyor, yollarda buzlanma olmasını engeliyor.

İstanbul’da karla mücadele için kullanılan tuz su kirliliğine yolaçıp, tarım alanlarına zarar veriyor. Moskova’nın bu tuzu artık kullanmamasının nedenleri arasında bu da gösteriliyor.

Kullanılan tuzun tonu 290 dolar

Moskova’da kullanılan tuzun ton fiyatı 290 dolarken, Türkiye’de kullanılan tuzun tonu ise 40 dolar. Burda da, iki belediye arasındaki bütçe büyüklüğü ve kaynakların kullanım öncelikleri devreye giriyor.

Moskova’da yollar kar yağmadan tuzlanıyor

Moskova’da araçların arka arkaya kayarak çarpışması kazalarına pek rastlanmıyor. Kar yağmaya başlamadan önce makineler önceden kritik noktalara konuşlandırılıyor. Buzlanmaya karşı çalışma hemen başlatılıyor. Öncelik, trafik için en tehlikeli olan ana yol ve dik yokuş, iniş, köprü gibi bölgelere veriliyor.

Moskova’da kar kalınlığı iki metreyi bulabiliyor

İstanbul’da kar kalınlığı en fazla 40 santimetreye ulaşıyor. Moskova’da karın kalınlığı ise iki metreyi bulabiliyor. Ama Moskova’da işler aksamadan yürüyor. Toplu taşımacılık, metro ağı, tramvay ve troleybüsle sağlanıyor. İstanbul’daki gibi yollarda araç kuyrukları oluşmuyor.

Trafik olsa bile, bir o kadar, karla mücadelede kullanılan araçlar da var.

Moskova’da 7 bin kar aracı var

Karla mücadelede Moskova’da 10 değişik fonksiyonlu 7 bin araç kullanılıyor. İstanbul’da ise, Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl kullandığı araç sayısı sadece 303’da kaldı.

cnn türk
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 14:23:09
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 15:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?