4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İlhan Selçuk, serbest bırakıldı

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden gazeteci İlhan Selçuk, Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

İlhan Selçuk, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulandıktan sonra gece saat 01.30 sularında serbest bırakıldı. Cumhuriyet Savcısı, Selçuk hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulması istemiyle nöbetçi mahkemeye başvurdu. Cumhuriyet okurları ve Selçuk’un sevenleri, Ağır Ceza Mahkemesi önünde sorgulama bitinceye kadar bekledi.

Önceki gün sabaha karşı evinden gözaltına alınan İlhan Selçuk’un, Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorgusu tamamlandı. 24 saat sonra avukatlarıyla görüştükten sonra ifadesi alınan Selçuk, saat 20.00 sularında Beşiktaş’taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Selçuk, buradaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Selçuk ile birlikte Doğu Perinçek’in Ankara’da gözaltına alınan 4 koruması da serbest bırakıldı.

DİĞER İSİMLER DE ADLİYEYE SEKV EDİLECEK
Savcılık talimatıyla, 24 saat süreyle avukatlarıyla görüştürülmeyen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun avukatları sabah saatlerinde Emniyet Müdürlüğü’ne gittiler.

Bu kişilerin sorgularının tamamlanmasının ardından bölüm bölüm adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.

AVUKATLARIN İTİRAZINA RET
İlhan Selçuk’un gözaltına alınmasına tepki gösteren avukatlarının yaptığı itiraz reddedilmişti. Avukatlarının yaptığı başvurda şu ifadelere yer verildi: “83 yaşında olan müvekkilimiz, sunduğumuz doktor raporundan da anlaşılacağı üzere akut miyokard infarktüsü geçirmiş olup, hipertansiyonu mevcuttur. Nefes darlığı bulunan müvekkilimiz, uluslararası sınıflandırmaya göre üçüncü sınıf kalp hastasıdır ki en kötü kalp hastalığı dördüncü sınıftır. Yine doktor raporuna göre müvekkilimiz, düzenli ilaç kullanarak yaşantısını sürdürebilmektedir. Diğer bir rapor da tedavisinin sürdüğünü teyit etmektedir.”

Böylesine ağır hastalığı olan Selçuk’un gözaltına alınmasının kendisini mağdur ettiği ve bu işlemin usul ve yasaya aykırı olduğu öne sürülen dilekçede, Selçuk’un serbest bırakılması istendi. Ancak itiraz reddedildi.

3 AYRI DOKTOR RAPORU
Dilekçenin yanı sıra İlhan Selçuk’un sağlık durumu konusundaki 3 ayrı doktor raporu da savcılığa verilmişdi.

Yenigün Haber Ajansı A.Ş’nin hekimi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Atabek tarafından hazırlanan raporda, Selçuk’un daha önce iki kez miyokard infarktüsü geçirerek tedavi olduğu, sürekli olarak esansiyel hipertansiyon tedavisi gördüğü kaydedildi.

Raporda, “İlaçları alması gerekmekte, ruh ve beden sağlığını koruyan koşullarda bulunması zorunlu olmaktadır. Yakın bir tarihte radyolojik olarak tespit olunmuş plörezi-zatülcenp hastalığı geçirmiştir. Bu durumlar nedeniyle uygun olmayan her koşul (gözaltı ve benzeri koşullar) hayati tehlike taşımaktadır” ifadesi kullanıldı.

Prof. Dr. Cengiz Kuday ve Kardiyolog Dr. Oryal Gökdemir tarafından düzenlenen 21 Mart 2008 tarihli 2 raporda da Selçuk’un baş dönmesi, denge bozukluğu, sağ kolunda ve bacağında hipo-estezi şikayetleri bulunduğu belirtildi.

Bu arada, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun avukatlarının gözaltı kararına karşı yaptığı itirazlar da kabul edilmedi.

CNN/Ajanslar
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 13:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?