3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İlk proje tarihi kalıntılar üzerine!

Bizans Sarayı kalıntılarının üzerine inşaat izni veren Koruma Kurulu'nun, ilk projede tarihi eserlerin üzerine denk gelen taşıyıcı ayakların yerinin değiştirilmesini istediği ortaya çıktı

Sultanahmet'teki Bizans Sarayı kalıntılarının bulunduğu alan üzerinde genişleyen Four Seasons Oteli'nin ek odaları yapacağı alandaki bilimsel kazı çalışmasının, 2002'de İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü kararıyla sona erdirildiği ortaya çıktı. 

Müdürlük, 6 Eylül 2002'de çelik ayaklar üzerine yükselecek bölümde bilimsel kazı çalışmalarının sona erdiğini kurula bildirdi. Kurul da kararın hemen ardından yaptığı toplantıda "taşıyıcı ayakların kalıntılara isabet etmeyecek şekilde belirlenmesini" isteyerek, avan projede inşaat sürecini bir adım daha ileriye götüren karara imza atmış oldu.
Kültür Bakanlığı İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 27 Kasım 2002 tarihinde Prof. Dr. Özer Erenman başkanlığında toplandı. Toplantıya, Prof. Dr. Zekiye Yenen, Doç. Dr. Sümer Atasoy, mimar Tanju Verda Akan, ilk kuruldaki mimar Kemal Akçay'ın görevden ayrılması nedeniyle yerine Doç. Dr. Mustafa Lütfi Yazıcıoğlu ve Eminönü Belediyesi'ni temsilen İlyas Bozkurt katıldı.

Prof. Yenen şerh koydu
Arkeolojik kazıya ve ek bina inşaatına izin veren 13 Ekim 2000 tarihli kurul toplantısında, "kazı bulgularının değerlendirilmesi koşuluyla" inşaatın uygun olduğu belirtilmişti. İlk karara şerh koyan Yenen, 2002'de alınan karara da yine tek başına karşı çıktı. Diğer üyeler karara onay verdi. 

Toplantı sonuçları 14463 sayı ile kayda geçti ve inşaat ayrıntıları ele alındı. Kararda, "Önerilen kütle iz düşümündeki bilimsel kazının tamamlandığının, İstanbul Arkeolojik Müzesi Müdürlüğü'nün 6 Eylül 2002 tarihli ve 346 sayılı yazısı ile anlaşıldığı" belirtildi. 

Böylece, ek bina inşaatının yükseleceği alanda kazının sona erdiğine ilişkin karar, kurulda da onaylanmış oldu.
Kararın devamında, taşıyıcı ayak sayısının azaltılması, kalıntılara isabet eden ayakların yerlerinin kalıntılara isabet etmeyecek şekilde düzenlenmesi istendi. Ayrıca, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından bildirilecek sonuca göre, revize edilecek mimari projenin ve raporların kuruma getirilmesi talep edildi.

Alanda kazı sürüyor
Kurul kararını değerlendiren yetkililer, "Müze müdürlüğü 346 sayılı yazı ile, inşaat yapılacak alanda bilimsel kazının sona erdiğini kurula bildirdi. Yani, sadece çelik ayakların olacağı alandaki kazı çalışmaları 2002'de bitirilmiş. Ancak inşaat alanından çıkan koruma çalışmaları sürdü, halen sürüyor. Bu kararın anlamı, inşaat izinleri için bir adım daha atılmış olması" diye konuştu.

İşte 2000'deki kurul üyeleri

Four Seasons Oteli'ne 13 Ekim 2000'de genişleme izni ve aynı zamanda bölgeye turizm işlevi veren İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun üyeleri şu isimlerden oluşmuştu:

Prof. Dr. Özer Erenman: 1940, Ankara doğumlu. Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi mezunu. Mimar Sinan Üniversitesi'nde mimarlık bölümü başkanlığı ve rektör yardımcılığı yaptı. 1996-2005 yılları arasında kurulun başkanlığını, 2000-2005 yılları arasında Koruma Yüksek Kurulu üyeliği yaptı. 

Tanju Verda Akan: Serbest mimar. 1960 yılında İstanbul Kız Lisesi öğrencisi iken, o yıl AFS ile yurtdışına giden 54 öğrenciden biri olan Akan, 2005 Galatti ödülünü kazandı. 1984'den beri dağıtılan bu ödüle değer görülen ilk Türk oldu. 

İlyas Bozkurt: Eminönü Belediyesi temsilcisi olarak kurulda yer aldı. İmar İşleri Müdürü olarak görev yapan inşaat mühendisi Bozkurt, iki yıl önce belediyeden emekli oldu. 

Doç. Dr. Mustafa Lütfi Yazıcıoğlu: Akçay'ın ardından kurula katıldı. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü birincilikte bitirdi. Yıldız Teknik'te öğretim üyesi. Maliye Bakanı Unakıtan'ın villalarının projesine karşı oy verdi. 2001'den beri koruma kurullarında görev yapıyor. Halen TBMM Milli Saraylar Bilim Kurulu üyesi. 

Prof. Dr. Zekiye Yenen: (Karara muhalefet etti) Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yenen, ODTÜ Mimarlık mezunu. Doktorasını İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir Planlama Bölümü'nde yaptı. 

Kemal Akçay: Mimar. AKM'yi "koruma" altına alan 6 Ocak 1999 tarih ve 10521 sayılı kurul kararında da imzası var.
Doç. Dr. Sümer Atasoy: 1966'da İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü'nü bitirdi. 

İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde on yıl çalıştı. Londra Üniversitesi'nde ve British Museum'da müzecilik eğitimi gördü. İÜ Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi. İzmit Kanlıbağ, Aphrodisias ve Eskişehir Alpullu tümülüs kazılarını yönetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 15:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?