30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

IMF gösteleri bir can aldı

IMF'yi protesto eden 1500 kişi, Taksim'i yerle bir etti. Göstericiler işyerleri ve bankaların camlarını kırdı, kaldırımlardaki parkeleri söktü. Gösteriler sırasında kalp krizi geçiren bir vatandaş hayatını kaybetti.

Göstericiler saat 11.00 sıralarında Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. Polis, IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Kongre Vadisi'ne giden Cumhuriyet Caddesi'nin Taksim girişinde geniş güvenlik önlemi aldı. Aralarında çevik kuvvetin de bulunduğu 5 bin polis, Taksim Meydanı'nda görev aldı. Taksim Meydanı, polis helikopteri ile kontrol altında tutuldu.

Saat 11.30'da göstericiler toplantıların yapıldığı Kongre Vadisi'ne doğru yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polis topluluğa gaz bombası ve tazyikli su ile müdahele etti. Atılan gaz bombaları ile Taksim Meydanı'nı keskin bir beyaz bulut kapladı. Aralarında yabancıların da bulunduğu göstericiler Taksim'e çıkan caddeler ile ara sokaklara kaçtı. Polis panzerlerinden göstericelerin üzerine renkli su da sıkıldı.

SAPAN İLE BİLYE ATTILAR

Müdahale edilen göstericilerden İstiklal Caddesi tarafına kaçanlar işyerleri ile bankaları taşa tutarak camları kırdı. Bazı göstericiler de polise taş ve sapan ile bilye attı. Kimi gösterici polise ve işyerlerine atmak için yoldaki taşları yerden söktü.

Atılan taşlarda polis araçlarının camları ile Taksim Meydanı'ndaki İETT Otobüs Durağı'nın camları parçalandı.

KALP KRİZİ GEÇİRDİ

Göstericiler kaçarken çöp konteynerlerini ateşe verdi. Taksim Meydanı’ndaki metro girişi de kapatıldı. Gösterilerde kalp krizi geçiren İshak Kalvo kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

BİBER GAZINDAN ZEHİRLENDİLER

Polis Cengiz Kandil (24) biber gazından zehirlendi. Alman Hastanesi'ne kaldırılan Cengiz Kandil'in akciğer filmi çekildi. Avukat Burcu Aslan ise (33) İstanbul Barosu'nun toplantısına giderken yolda kafasına taş isabet edince kanlar içinde kaldı. Burcu Aslan da aynı hastaneye kaldırıldı. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Sercan Genç (18) yüzünden yaralandı. Umut Aydoğdu'nun (25) da kolu kırıldı.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2009 Salı 15:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?