6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

imza töreni yarın

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, yarın İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) işbirliği ile insan ticareti mağdurlarının hukuki, psikolojik ve tıbbi danışmanlık alabilecekleri bir barınağın kurulmasına ilişkin yapılacak olan protokolün imza törenine katılacak.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, son yıllarda meydana gelen toplumsal ve ekonomik değişiklikler sonucunda ortaya çıkan ve yeni bir olgu olarak dünya gündeminde önemli bir yer işgal eden insan ticareti, zorla çalıştırma veya hizmet ettirme, esarete veya benzeri uygulamalara tabi kılma, beden organlarının verilmesini temin etmek maksatları ile tehdit, cebir, şiddet veya nüfuzu kötüye kullanma yada kandırma suretiyle kişilerin kaçırılmaları, bir yerden bir yere götürülmeleri veya sevk edilmeleri hususlarını içeriyor.
Türkiye, insan ticareti ile mücadele konusuna büyük önem verirken, bu bağlamda insan ticaretinde kaynak ve transit ülkeler ile işbirliğini yürütüyor.
Türkiye, 13 Aralık 2000 yılında Palermo'da BM Sınıraşan Örgütlü Suçlarla Mücadele Sözleşmesi ve İnsan Ticareti ile Göçmen Kaçakçılığı konusundaki ek 2 protokolü imzalamış, söz konusu sözleşme ve ekleri, TBMM tarafından 18 Mart 2003 tarihinde onaylanmıştı. Bu doğrultuda, insan ticaretini suç olarak tanımlayan ve insan ticareti cürümünü işleyenlere 5 ila 10 yıl hapis cezası öngören 201/b maddesi, 3 Ağustos 2002 tarihinde TBMM'de onaylanarak Türk Ceza Kanunu'na eklenmişti.
İnsan ticareti konusunda ulusal koordinatör konumunda olan Dışişleri Bakanlığı'nın girişimi ile bir 'İnsan Ticareti ile Mücadele Ulusal Görev Gücü' kurulmuş, söz konusu gücün toplantılarında İçişleri ve Adalet Bakanlığı'nın ortak işbirliği ile 'İnsan Ticareti ile Mücadele Eylem Planı' hazırlanarak Başbakanlığa sunulmuştu. Başbakanlık, söz konusu planı uygun bularak, ilgili kurumlara talimat verdi. Planda belirlenen hedeflerin başında yer alan insan ticareti mağdurlarının hukuki, psikolojik ve tıbbi danışmanlık alabilecekleri bir barınak kurulması, bahse konu protokolün imzalanması ile hayata geçecek. Söz konusu protokolün imza törenine Dışişleri Bakanı Gül, Powell ile birlikte katılacak.
Türkiye, geçtiğimiz ay ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Dünya Çapındaki İnsan Kaçakçılığı Raporu'nda yer alan ve bu konuda gerekli adımlar atmayan ülkeler listesinden çıkarılmıştı.
iha-istanbul
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 13:38:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?