7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu yeniden açıldı

15 kasım 2003’te Şişli’deki Beth Israel ve yine Beyoğlu’ndaki Neve Şalom sinagoglarındaki patlamaların ardından bu beklenmedik saldırı Beyoğlu’nu an gölüne çevirdi.

Saldırıda 18 kişi ölmüştü

Saldırıda İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Roger Short da hayatını kaybetti. Beyoğlu’ndaki saldırının faturası 18 ölü, çok sayıda yaralıydı.

Aradan geçen 11 aylık dönemde İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu onarıldı. Üç buçuk metre temeli ile birlikte altı metre yüksekliği olan pencerelere de örülen patlamanın etkisini emici duvarları ile İngiliz Konsolosluğu yeniden açıldı.

Törene Prens Charles da katıldı

Açılış törenine İngiltere veliaht prensi Charles da katıldı. Galler Prensi’nin yanı sıra hükümeti temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, İstabul Valisi Muammer Güler, Büyükşenir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İngiltere’nin Ankara Büşükelçisi Peter Westmacott ile geçtiğimiz nisan ayında İstanbul Başkonsolosluğu’na atanan Barbara Hay de törende hazır bulundu.

Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Polis, tören öncesinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Çevre binaların çatılarına özel tim polisleri yerleştirildi. Tören başlamadan önce yalnızca Prens Charles ve Bakan Mumcu’nun otomobilleri başkonsolosluğun avlusuna girdi. Tören süresince de konsolosluğun çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı.

Prens Charles’in Türkiye temasları

Prens Charles törenden sonra Ankara’ya geçecek ve burada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşecek ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile akşam yemeğinde bir araya gelecek.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 15:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?