30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İnternet farelerine darbe

İnternet bankacılığını kullanan şahısların uzun zamandır işlem yapılmamış olan hesaplarını boşaltan şebeke çökertildi.

 Bankadaki telefon operatörünü arayıp "adres ve telefon bilgilerim değişti" diyerek kendi numaralarını veren şebeke üyelerinin bu yolla çok sayıda kişinin hesabını boşattığı tespit edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri gelen ihbarları değerlendirerek, üzerinde uzun zamandır işlem yapılamayan ve "uyuyan hesap" olarak adlandırılan hesapları boşaltan bir şebeke olduğunu tespit etti. Çalışma başlatan polis ekipleri, şebekeyi yaklaşık 7 ay boyunca takibe aldı.

Yapılan takip sırasında şebeke üyelerinin özellikleri yaşlı ve kimsesiz vatandaşların hesaplarını banka çalışanları aracılığıyla boşattıkları belirlendi. Şebekenin bankadaki memurlar vasıtasıyla üzerinden uzun zamandır işlem yapılmayan hesapları öğrendikleri ve daha sonra hesap sahipleri üzerine sahte kimlik çıkararak telefon ve bankaya gelerek internet bankacılığı şifresi aldıkları belirlendi. Bankadaki telefon operatörünü arayan şebeke üyelerinin "adres ve telefon bilgilerim değişti" diyerek kendi numaralarını verdikleri ve bu sayede banka görevlilerini kandırarak yüklü miktarda para çektikleri tespit edildi.

Şebeke üyelerinin paraları ise sahte kimlikle açtıkları hesaba havale
ettikleri öğrenildi. Hesaplar üzerindeki hareketlilikten şüphelenen banka çalışanlarının ihbarı üzerine harekete geçen polis ekipleri 7 aylık teknik takip sonucunda Bakırköy, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Maltepe, Sarıyer, Şişli ve Üsküdar ilçelerinde düzenlenen eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda aralarının 2 banka görevlisinin de bulunduğu 20 kişi yakalandı.

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 5 adet laptop, 1 adet kurusıkıdan bozma tabanca, 2 adet bilgisayar, 2 adet sahte nüfus cüzdanı, 2 adet sahte sürücü belgesi, 20 adet banka ve kredi kartı, 80 adet boş plastik kart, 21 adet cep telefonu, 24 adet Sim kart, 2 adet flash bellek, 1 adet kart kopyalama cihazı ve 20 adet CD, 1 adet kart yapım cihazı ele geçirildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler Fatih Adliyesi'ne sevk edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 15:40:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?