4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İnternetteki ruh doktoruna açılın

Ucuz ve pratik şekilde internet üzerinden terapi hizmeti veren psikologların sitelerine üye olunuyor, ardından hizmet satın alınıyor. Ödeme ise randevu alındıktan sonra yapılıyor

Psikolog Dr. R. Meltem Kavcar Sırmalı, yaklaşık bir yıl önce açtığı on-line terapi sitesiyle, internet üstünden psikolojik danışmanlık yapıyor.


Meltem Kavcar Sırmalı, on-line terapi sitesine İstanbul ve yurt dışındaki hastalarından büyük bir talep geldiğini belirterek, “Bu sitenin en büyük özelliği, insanların anonim kalmasını sağlaması. Kendilerini deşifre etmek istemeyenler, internet üzerinden bana ulaşarak her türlü sorununu rahatlıkla anlatıyor ve danışmanlık hizmeti alıyor” dedi.
Psikoloğa gitmekten ve yüz yüze görüşmekten çekinenlerin bu yolla kendisine ulaşabildiğine değinen Sırmalı, özellikle de evli çiftlerin psikoloğa başvurmakta çekingen davrandıklarını ifade etti. Sırmalı, bu anlamda evli çiftler için de ayrıca on-line terapi sitesi açacağını söyledi.


Sitenin, Türkiye’de çok bilinen bir uygulama olmadığını ifade eden Dr. Sırmalı, “On-line terapi siteleri yurt dışında çok rağbet görüyor. Çünkü deşifre olmak istemeyen insanlar, uzmana ulaşamıyorlar ve burada problem ortaya çıkıyor” dedi. Site üzerinden ciddi problemi olan biri danıştığında, mutlaka yüz yüze görüşülmesi konusunda kendisini uyardığını belirtti.


On-line terapi olmak için on sekiz yaşından büyük olmak gerektiğine değinen Dr. Sırmalı, on-line terapinin istek ve ihtiyaçlarına uygun olduğunu düşünenlerin, yüz yüze terapide isteksiz olanların kendisine bu yolla başvurmalarının uygun olacağını kaydetti. Sırmalı, on-line terapi olmak için bir kriz sürecinde, intihar ya da başka yolla kendine zarar verme dürtüleri içinde olmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

DEŞİFRE OLMAK İSTEMEYENLER ON-LİNE TERAPİ OLUYOR
Yurtdışında ve İstanbul dışında yaşayan hastalarının yönlendirmesiyle, kendisine rahat ulaşılmasını sağlamak için on-line terapi sitesini açtığını belirten Dr. Sırmalı, site üzerinden elektronik mesajlaşma ve posta, telefon ve video konferans yollarıyla kendisine ulaşılabildiğini kaydetti. Site üzerinden kendisine danışmak isteyenlerin izleyeceği yolu anlatan Dr. Sırmalı, “Öncelikle siteye üye olunması ve ardından hizmetin satın alınması gerekiyor. Bu işlemin ardından, satın al butonlarına tıklayanlar, randevu alma sayfasına yönlendiriliyor ve benim müsait olan zamanlarımı orda görebiliyorlar. Randevu alındıktan sonra, ödeme yapılıyor” dedi. Ödemenin kredi kartıyla ya da banka havalesiyle yapılabildiğini ifade eden Sırmalı, sitenin teknik olarak kuvvetli bir alt yapısı olduğunu vurguladı.


ON-LINE TERAPİ MUAYENEHANEDEN DAHA UCUZ
Sitenin maddi olarak da avantajlı olduğuna dikkat çeken Dr. Sırmalı, psikolog seanslarının ucuz olmadığını belirterek, “On-line terapi sitesiyle daha uygun bir bedelle, daha kısa zamanda danışmalık yapıyorum. Muayenehanede kısa bir şey bile danışmak istense, bir seans 40-45 dakika sürer ve ücret artar. Dolaysıyla, bu site mali açıdan da faydalı oldu” diye konuştu. Sitenin diğer bir avantajının da sağladığı mekansal kolaylık olduğunu kaydeden Dr. Sırmalı, İstanbul’da trafikte çok zaman kaybedildiğini, insanların bir yerden bir yere gitmekte zorlandığını, teknoloji sayesinde bu konuda da kolaylık yarattığını vurguladı. Bu sitenin açılmasına başka şehir ve ülkelerdeki hastalarının çok memnun olduğunu ve gelen talebin çok iyi olduğuna dikkat çeken Dr. Sırmalı, “Özellikle yurtdışından çok fazla talep oldu, Çünkü yurtdışında yaşayan Türkler, Türkçe konuşan bir uzmana ulaşmakta zorlanıyorlar. On-line terapi sitesi, onlar için büyük bir avantaj oldu. Ayrıca, Anadolu’nun her yerinde psikolog bulmak kolay olmuyor, bu anlamda da İstanbul dışında yaşayanlar için on-line terapi sitesi yararlı oluyor” diye konuştu.

GELİR ADALETSİZLİĞİ DEPRESYONA NEDEN OLUYOR”
Yaşanan en yaygın sorunun depresyon olduğuna dikkat çeken Dr. Sırmalı, sadece Türkiye’de ve İstanbul’da yaşamanın bile depresyon sebebi olduğunu ifade etti. Türkiye’de var olan ekonomik belirsizliklerin, gençlerin yaşadığı gelecek kaygısının insanları ciddi şekilde deprese ettiğini vurgulayan Dr. Sırmalı, evliliklerin de ekonomik nedenlerle çöküntüye uğradığını kaydetti. Son yıllarda boşanmaların arttığına işaret eden Dr. Sırmalı, “Evlilik problemleri de, ekonomik problemlerden kaynaklanıyor. Günümüzde parayla ilişkiler, paranın hayatımızdaki yeri çok değişti. Çok fazla tüketim maddesi var ve gençler buna ulaşmaya çalışıyor, ancak ulaşılamıyor” şeklinde konuştu.


Türkiye’de var olan gelir adaletsizliğinin, insanların sağlığını ciddi biçimde bozduğunu ve depresyona neden olduğunu belirten Dr. Sırmalı, ülkede ciddi aksaklık olduğunu ve bu aksaklığın da insanların psikolojik sağlığını bozduğunu söyledi.


İnsanların zamanında psikoloğa gitmediği için, psikolojik rahatsızlıklarının gittikçe boyut değiştirerek, fiziksel hastalığa dönüştüğünü belirten Dr. Sırmalı, “Fiziksel hastalıkların çoğunun temelinde, psikolojik sorunlar var. Erkeklerin çoğu kalp krizi geçiriyor. Kadınlarda çok sık deri hastalığı, sindirim sisteminde rahatsızlıklar görülüyor. Psikolojik sorunlar bir şekilde etkisini fizikte de gösteriyor” diye konuştu.

anka
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 12:15:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?