3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Iraklı çocuklar için 3 ülke seferber oldu

Gözleri görmeyen Iraklı dokuz çocuk ve bir gencin İstanbul’da ameliyat edilebilmesi için ABD, Türkiye ve Irak seferber oldu. Irak’ın farklı şehirlerinde yaşayan hastaların Türkiye’ye getirilmesi için dokuz ayrı kurum ve kuruluş çaba harcadı.

Hastaların 10’una kornea nakledildi. Birine naklin yanı sıra katarakt, bir başkasına da yine nakille birlikte glokom ameliyatı yapıldı. Çocuklara nakledilen kornealar özel izinlerle ABD’den getirildi.

DoĞuŞtan anomalili, enfeksiyon veya travma nedeniyle gözlerini kaybeden 4-18 yaşlarındaki dokuz Iraklı çocukla 26 yaşındaki bir delikanlının ameliyatı için Türkiye, Irak ve ABD seferber oldu. Dokuz kurumun işbirliğiyle gerçekleşen organizasyon için tam dört ay uğraşıldı.

Yedi yaşındaki Noor Luay Salah, Bağdat’ın merkezinde, savaştan en çok etkilenen semtlerinden birinden geldi. Her iki gözünde doğuştan kornea lekelenmesi ve katarakt bulunan küçük kıza en zor ameliyatlardan biri uygulandı. Luay’ın iki kardeşinden biri daha görme özürlü. Ancak Irak’taki organizasyon, önce Luay’ın tedavi edilmesini uygun gördü. Anne Azhar Salah, Bağdat’ta sağlık hizmeti almanın artık olanaksız hale geldiğini, ağrı kesici dışında ilaç bulamadıklarını söyledi. Salah, "Bölgemizde bir İtalyan sivil toplum örgütünün hastanesi vardı. Ancak kentte güvenliğin olmaması, hastanede çalışan kadınların teröristlerce fidye karşılığı kaçırılması nedeniyle bu hastane de kapandı. Artık bizim oralarda ne doktor ne de hastane kaldı. Kızım görmeye başladıktan sonra şimdiye kadar gidemediği okula göndereceğiz" dedi.

Ne doktor ne de ilaç var

11 yaşındaki Zahraa Sabah Ajeel, annesi Hamdah Rabea ile Erad kentinin bir köyünden geldi. Her iki gözünde de doğuştan kornea lekelenmesi var. Onun da tek gözüne kornea nakledildi. Hamdah Rabea, "Irak artık bitti. Başkentte bile elektrik su yok, köydeki hayat daha da beter. Köyden köye, hatta şehre araba bulunmuyor. Yedi çocuğumuzla yokluk içinde yaşıyoruz. Irak’ta Zahraa için yapılabilecek hiçbir şey yoktu. Zaten ne doktor ne de ilaç bulabiliyoruz" diyor.

13 yaşındaki Yasir Saleem Kadhim Hasan, tedavisi en zor olan hasta konuklardan. Peters anomalisi denen bir hastalığı var. Göz tansiyonu çok yüksek. Doğuştan her iki gözünün korneasında leke var. Görme kaybı çok yüksek. Ona da hem glokom ameliyatı hem de kornea nakli yapıldı. Annesi öldüğünden ona bakan halası Rahma Kadin’le geldi Türkiye’ye. Rahma Kadin, "El Musayyıp’da toplam 35 kişilik dört aile aynı evi paylaşıyoruz. Evin her odasında bir aile kalıyor. El Musayyıb’da hayat bitti. Sürekli patlamalar oluyor. Bir kardeşimi teröristler öldürdü. Güvenlik diye bir şey yok. Çocuklarımızı okula biz götürüp getiriyoruz. Her şey karmakarışık. İş yok, para yok, ilaç yok" diyor.

Beş yaşındaki Ali Muhammed Hasan Sabeeh’in iki yaşında geçirdiği enfeksiyondan sonra korneası lekelendi. Görmeyi kaybetti. Annesi Barakat Sabeeh, "Irak’da herkes parasız. Kimsenin işi yok. Kardeşlerimin diplomaları var ama işsiz. Kendimizi hiç güvende hissetmiyoruz, sokağa çıkan eve geri döner mi belli değil. Oğlum gibi binlerce Iraklı çocuğun tıbbi yardıma ihtiyacı var" diyor

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2008 Pazar 12:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?