3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İş dünyası Ersin Faralyalı’yı kaybetti

Türk iş dünyasının duayen isimlerden eski Enerji Bakanı Mehmet Ersin Faralyalı, 69 yaşında İstanbul’da vefat etti.

EBSO, TOBB, İKV, TÜSİAD gibi kurumlarda başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği de yapan Faralyalı’nın cenaze namazı bugün, Teşvikiye Camii’nde ikindi namazını takiben kılınacak. Yarın da İzmir’de bir cenaze töreni daha düzenlenecek.

ESKİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Ersin Faralyalı, 69 yaşında İstanbul’da vefat etti. 1939 yılında Fethiye’nin Faralyalı köyünde doğan Ersin Faralyalı, yaşamı boyunca Türk iş hayatına önemli katkılarda bulundu. Çeşitli sektör ve bölge örgütlerinde başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yapan Faralyalı, iki çocuk sahibiydi.

1958 yılında Robert Kolej’den mezun olan Faralyalı, yüksek öğrenimini Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladı. 2008 yılına kadar iş hayatıyla ilgisini kesmeyen Faralyalı’nın kanserden vefat ettiği bildirildi. Cenaze namazı bugün (bugün), İstanbul Teşvikiye Camii’nde ikindi namazını takiben kılınacak olan Faralyalı’ya, yarın İzmir’de de bir cenaze töreni düzenlenecek. Faralyalı, 8 Temmuz Salı günü İzmir Beşikçioğlu Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip Karşıyaka Soğukkuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

Ersin Faralyalı, 1966-1991 arası 25 yıl boyunca Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) önce Meclis Üyesi, 1981-1989 arası sekiz yıl boyunca EBSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1985-1986 arası iki dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı olarak görev yaptı. Faralyalı ayrıca 18 yıl İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu üyeliği ve iki yıl Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Faralyalı, Dış Ekonomik İşler Konseyi(DEİK) kurucusu ve DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi kurucusu ve iki yıl başkanı olarak da görev yaptı. 20 Ekim 1991 seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP) İzmir milletvekili seçilen Faralyalı, Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde 49’uncu Cumhuriyet Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

Uluslararası Yatırım Fonu KKR Türkiye temsilcisi Ahmet Faralyalı ve bilişim sektöründeki projeleriyle tanınan Serdar Faralyalı’nın babası, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Begümhan Doğan Faralyalı ile Ebru Ansel Faralyalı’nın kayınpederi olan Ersin Faralyalı’nın ölümü, iş dünyasında büyük üzüntü yarattı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB camiasında saygınlığı olan iş dünyasının yakından tanıdığı, sevdiği bir insanı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, TOBB’un 1985-86 yıllarında başkanlığını yürüten Ersin Faralyalı’nın döneminde organize sanayi bölgelerinin kurulması ve gelişiminde önemli katkıları olduğunu kaydetti. Faralyalı’nın STK’larda aktif rol aldığını, DEİK ve Türk Amerikan İş Konseyi’nin kurucuları arasında bulunduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türk iş dünyası için önemli bir kayıp. Ailesinin ve Türk iş dünyasının başı sağolsun. Faralyalı 1981-1989 yıllarında EBSO başkanlığı sırasında Ege ekonomisinin gelişmesine çok büyük katkı sağladı. 1991-1992 yıllarında Enerji Bakanlığı sırasında güzel çalışmalara imza attı. Eski TOBB başkanlarından birini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz" diye konuştu.

Ege’nin yetiştirdiği çok önemli sanayici

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın, Ersin Faralyalı’nın Ege Bölgesi’nden yetişmiş değerli bir sanayici olduğunu belirterek, "EBSO’da başkan olarak çok önemli ve güzel hizmetler sundu. TOBB Başkanlığı da yaptı, Sanayicilikten bakanlık makamına kadar yükselerek, bize örnek olmuş bir isimdi. EBSO olarak bu değerli işadamımızı her zaman saygıyla ve minnetle anacağız" dedi.

Deri sanayicisiydi

MEHMET Ersin Faralyalı, uzun yıllar deri sanayiciliği yaptı. 1969 yılında Kısmet Deri’yi kuran Faralyalı, mont, çanta, yelek deri üzerinde üretim ve satış faaliyetlerinde bulundu. Faralyalı’nın deri sanayiciliğinde 1981-1989 yılları arasında en parlak dönemlerini yaşadı. Döneminin en büyük deri firmalarından olan Kısmet Deri, önemli oranda ihracat da yapıyordu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 09:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?