2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Işıkara'dan camilerde deprem hutbesi

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'u tetikleyecek iki deprem potansiyeli bulunduğunu söyledi.

“Kısa bir süre sonra beni cuma namazlarında camilerde deprem hutbesi verirken görebilirsiniz” diyen Işıkara, Kayseri Kızılay Tıp Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, bir süre önce İstanbul'da başlattıkları “Afet zararlarının azaltılmasında toplum önderlerinin rolü” projesi çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı olan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, gazetecilerin İstanbul'da deprem beklentisi olup olmadığı yönündeki sorularını yanıtladı. Işıkara, muhtemel Marmara depreminden söz edilebileceğini ve İstanbul'u tetikleyecek iki potansiyel bulunduğunu belirtti.

Marmara bölgesindeki deprem potansiyellerinin ne zaman harekete geçeceğini bilemediklerini ifade eden Işıkara, şöyle konuştu:

“İstanbul'u tetikleyecek iki deprem potansiyeli var. Bunlardan birincisi adaların güney batısı, diğeri Gemlik Körfezi. Bu iki potansiyel deprem üretebilir. Adaların güney batısında meydana gelebilecek depreme her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Bu depremi İstanbul da yaşayacak. Gemlik Körfezi'nde yani Kuzey Anadolu fay zonunun güney kolunda da yoğunlaşma ve uzun zamandır hareketlilik var. Burada meydana gelebilecek deprem, İstanbul'u 17 Ağustos depreminde olduğu gibi etkileyecek.”

İstanbul'da yapı yoğunluğunun bulunduğunu ve ilin nüfusunun çok fazla olduğunu vurgulayan Işıkara, büyük bütçeler ayrılsa bile bu sorunların önlenmesinin uzun süreç isteyeceğini kaydetti.

Muhtemel depremde can kaybının önlenmesi için yapılacak çalışmaların büyük önem taşıdığına dikkati çeken Işıkara, bu nedenle Kızılayın yürüttüğü “Afet zararlarının azaltılmasında toplum önderlerinin rolü” projesinin çok önemli olduğunu, bu projeye toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

CAMİLERDE DEPREM HUTBESİ

Söz konusu proje kapsamında öğretmen, din adamı ve muhtarları deprem öncesi alınacak önlemler, deprem sırası ve sonrasında yapılacaklar konusunda eğittiklerini bildiren Işıkara, bu kapsamda kendisinin de camilerde cuma namazlarında deprem konulu hutbe verebileceğini bildirdi.

Camilerde teknolojik imkanların kullanılmaya başlandığını ve cuma namazlarında camilere çok sayıda insanın geldiğini ifade eden Işıkara, şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında din adamlarına da eğitim verdik. Eğitim verdiğimiz din adamları, kendi camilerinde vatandaşlara bu konuda eğitim verecekler. Bazı camiler, bu konuda ciddi çalışmalar yaptı. Ayrıca, bazı camiler benden de destek istedi. Kısa süre sonra beni cuma namazlarında camilerde deprem hutbesi verirken görebilirsiniz. İstanbul'daki bazı büyük camilerden başlayarak, cuma namazlarında camilerde deprem konusunda hutbe vereceğiz.”


AA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2007 Pazartesi 14:23:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?