3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İşkence iddiasına görüntülü yalanlama

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Beyoğlu'nda tutuklama kararı ile cezaevine sevk esnasında kaçan 2 şüphelinin yakalandıktan sonra götürüldükleri polis merkezinde işkence gördükleri haberlerine ilişkin fotoğraflı açıklama yaptı. Emniyet, yaralı polisin görüntülerini resmi internet sitesinde yayımladı. 

Emniyet Müdürlüğü'nün resmi web sitesinden yapılan açıklama; "21.10.2008 tarihli bazı internet haber sitelerinde ve televizyon kanallarında 'Beyoğlu Emniyetinde işkence iddiası' başlığı altında gerçeği yansıtmayan habere yer verildiği görülmüştür. 17.10.2008 günü elleri kelepçeli olarak polis otosuyla ceza evine sevk edilmekte olan iki tutukludan birisi trafiğin yoğunluğundan istifade ederek kelepçeden kurtulmuş ve aracın kapısını açarak kaçmıştır. Kaçan tutukluyu yakalamak üzere arkasından takip eden polis memurunun başka bir aracın çarpması sonucu yaralanması üzerine diğer polis memuru yaralı arkadaşıyla ilgilenmek üzere araçtan indiği sırada diğer tutuklu da fırsat bilerek kaçmıştır. Araç çarpmasıyla yaralanan personelimiz hastaneye kaldırılarak tedavisi yaptırılmış, omuz ve kolunda kırıklar, kafasında ödem mevcut olduğu tespit edilmiştir. 

Yaralı personel iki gün hastanede kaldıktan sonra tedavisine evinde devam edilmek üzere taburcu edilmiştir. Daha sonra kaçan iki tutuklunun yakalanabilmesi amacıyla gidebileceği yerler kontrol edilmiş, bu yerlerden biri olan Tophane semtinde eski Roma Çay Bahçesi olarak adlandırılan Sanatkarlar Yokuşunun olduğu bölgede taşlık arazide bulunan kulübe görünümlü yerde dört kişi görülmüş, şahısların kimlik kontrolü yapılmak istenirken, görevlilerimize sopa ve taşla saldırmaları üzerine çıkan arbedede görevlilerimizden birisinin kafasına sopayla, diğerinin sağ bacağının diz altına vurulması sonucu iki polis memurumuz yaralanmış, direnmeye devam eden şahıslar takviye kuvvetler çağrılmak suretiyle etkisiz hale getirilerek yakalanmış, olay yerine yakın tanıkların ifadeleriyle de bu durum teyit edilmiştir" denildi. 

Açıklama şöyle devam etti:
"Şahısların yakalanması esnasında çıkan arbedede yaralanan görevli iki memur hastanede tedavi ettirilmiş, yakalanan şahıslar hakkında Nöbetçi Cumhuriyet Savcısının talimatıyla görevli memura mukavemet, darp, hakaret ve tehdit suçlarından işlem yapılmış çıkartıldıkları adli makamlarca serbest bırakılmışlardır. Yakalanan dört şahıstan birinin kaçan iki tutukluyla aynı suçtan yakalanıp mahkemece serbest bırakılan şahıs olduğu görülmüş, bu şahsın beyanları doğrultusunda kaçan tutuklulardan bir tanesinin yakalanması sağlanmış, kaçan diğer tutuklu ise yapılan çalışmalar sonucu 20.10.2008 günü Sarıyer İlçesinde ekiplerimizce yakalanmıştır. Kaçan ve daha sonra ekiplerimizin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanan her iki tutuklu şahısta işlemleri tamamlanarak cezaevine gönderilmiştir. Yakalanan şahıslardan; Birinin uyuşturucu madde kaçakçılığı ve 6136 S.K.M. suçlarından iki adet kaydının olduğu, diğerinin ise üç ayrı yağma, iki ayrı 6136 S.K.M., iki ayrı kasten yaralama, iki ayrı uyuşturucu madde
bulundurmak ve kullanmaktan suç kayıtları mevcuttur. İki şahsın ise suç kaydının olmadığı, tutuklanan şahısların ise, birinin hırsızlık, iki ayrı kasten yaralama, iki ayrı uyuşturucu madde bulundurmak ve kullanmak, 6136 S.K.M. olmak üzere altı suçtan kaydı olduğu, diğerinin ise uyuşturucu madde bulundurmak ve polise rüşvet teklif etmekten suç kaydının olduğu anlaşılmıştır. Adli görevini yapan personelimizin amacı aşan davranışlarının olup olmadığı hususunda inceleme yapılmaktadır."

İHA-AA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 10:34:07
Güncelleme :22 Ekim 2008 Çarşamba 10:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?