4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İşkencenin izi kamerada

Engin Çeber’e işkence iddialarını araştırmak için İstanbul Metris Cezaevi’ne giden milletvekilleri, şok izlenimlerle döndüler.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın, MeclisAlt Komisyonu’na, "Poliste işkence yok" demesine rağmen, Çeber’in cezaevine giriş görüntülerini cezaevi savcısıyla birlikte izleyen milletvekilleri, başında şişlik ve yara olduğunu tespit ettiler. Bu görüntülerle Çeber’in cezaevine getirilmeden önce darbe aldığı tespit edildi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, "Bu Çeber’in, cezaevine gelmeden önce de darbe aldığının kanıtı. Yarım saatlik görüntüde Çeber sürekli başını tutuyor. Bazı enstantaneler fotoğraflanmış, sanıyorum davada delil olacak" dedi. Cezaevine geldiğinde bitap durumda görünen Çeber, polislerin jandarmaya tesliminin ardından arama odasında da 22 dakika tutuldu. Milletvekilleri, görüntülerde Çeber arama odasındayken içeriye elinde cop olan birinin girdiğini de gözlemlediler. Ancak arama odasında ve koğuşlarda, "özel hayat ihlali olmasın" diye kamera bulunmuyor. Cezaevi müdürü, milletvekillerine, Çeber’in bu haliyle cezaevine alınmaması ve hastaneye sevkedilmesi gerektiğini söyledi. Görüntülerde tahta copla koridorda yürüyen bir gardiyan da dikkat çekiyor. Özdemir, bu görüntünün ifadelerde de yer aldığını belirterek, "Savcı o gardiyana niye tahta copla dolaştığını soruyor. Gardiyan da ’Koğuşta bazen sigorta atıyor onu düzeltmek için’ karşılığını veriyor. Ancak bize verilen bilgiye göre koğuşta sigorta yok" dedi. Mahkûmlar, milletvekillerine, cezaevine teslim edildikten sonra arama odasında iç çamaşırları çıkartılarak çırılçıplak arandıklarını ve makatlarının muayene edildiğini de anlattılar.

Dava haftaya

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e özür dileten olayın davasının haftaya açılması bekleniyor. Cezaevi savcısı, milletvekillerine tahkikatın bitmek üzere olduğunu, adli tıp raporu gelince dava açılacağını söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 09:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?