4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İSKİ, sayaçları değiştiriyor!

Makİne Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri, “Sayaç değiştirmenin faturası 1 milyar 250 milyon dolar. İSKİ abonelerden para almıyor ama bedelini İstanbullu ödeyecek” diyor.

Ankara’da doğalgaz sayaçlarıyla ilgili tartışma sürerken İstanbul’da da ’ön ödemeli (kontörlü) su sayaçları’gündeme geldi. Daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya başlanan ve İdare Mahkemesi’nce yürütmesi durdurulan uygulamaya Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi karşı çıkıyor. Şube Sekreteri Erol Alkım Erdönmez NTVMSNBC’ye şunları söyledi:

ARADA ÇOK FARK VAR

İSKİ “Su sayacı bedelini abonelerden almıyoruz” diyor. Gerçekten de sayaç bedeli ya da montaj bedeli alınmadı. Ama sayaçlar arasında çok ciddi bir fark var. Yeni sistem diyor ki 1 kontör, eşittir 4 YTL. “Bir kontör kaç metreküp?” diye soruyoruz. “1 ile 10 metreküp arasında alırsan, 1 kontör 2 metreküp 11- 20 kontör arası alırsan, 1 kontör 1.33 metreküp 21 metreküpü geçerse, 1 kontör, eşittir 1 metreküp” diyorlar. Dolayısıyla bizim aldığımız kontör sayısı arttıkça ödediğimiz para artıyor ama aldığımız su miktarı azalıyor.

YETERLİ CEVAP ALAMADIK

Belediyenin karar alması gerekiyordu. MMO olarak belediyeye sorduk. Bize “Biz 2008-2012 yılları arasında böyle bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Şu anda teknik çalışmalar sürüyor” dediler. Fakat ön ödemeli sayaçtan bahsetmiyorlar ve ’C tipi sayaç’ diyorlar. Muğlâk bir cevap verdiler. Bizde yeni sisteme geçildi.

YASAYA AYKIRI

İSKİ vatandaşların mülkü olan sayaçları abonelerden habersiz değiştiriyor. Sormadan sayacınızı değiştirip mülkiyet hakkına tecavüz ediyorlar. En büyük usulsüzlük yasaya aykırı olması.

ZORUNLULUK YOK: Sayaç değişimi için teknolojik ve yasal bir gerekçe de yok. Buna karşın “1 milyar 250 milyon dolara mal olacak bir yatırımı nereden öngörüyorsunuz? Bu bedeli nereden karşılayacaksınız?” diye soruyoruz. Aslında su alırken bunun nereden karşılanacağını anlıyoruz.

İHALE HEP AYNI FİRMAYA

İki gerekçeleri olabilir. Bir “Su paralarını tahsil edemiyoruz kasamız boşalıyor hadi bu sisteme geçelim de paramızı baştan tahsil edelim” gibi bir yaklaşım olabilir ki böyle bir gerekçeleri var. İkincisi de birilerine bu paraların peşkeş çekilmesi olabilir. İhaleleri her yerde aynı firmanın aldığını görünce bu ihtimal kuvvetleniyor. Bizim öngördüğümüz bu sayaçlar için 1 milyar 250 milyon dolar ödenecek ama daha fazla da olabilir.

Vatan
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 17:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?