4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İSKİ'den 'kesinti yok' müjdesi

Sıcaklık artışıyla birlikte, yağmurların da mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi, gözleri İstanbul'un su havzalarına çevirdi. 

Barajlarda doluluk oranı tehlikeli sınırlara doğru inerken, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, vatandaşları tedbirli olma konusunda uyardı. Rezervlerin şu anki seviyesiyle bütün yaz yetecek kadar olduğunu kaydeden Mevlüt Vural, "Eğer geçen sene uygulanan tasaruf tedbirleri bu yaz da devam etmezse sıkıntı yaşanabilir" uyarısı yaptı.

"2007 İYİ ATLATILDI, SIRA BU YAZDA" 

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, yaklaşan sıcak havalarla birlikte su ihtiyacının daha çok artacağına ve eldeki kaynakların tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, "2007 yılında gerek belediyelerimizin gerekse de sivil toplum kuruluşlarının göstermiş olduğu duyarlılık sayesinde çok cüzi de olsa bir tasarruf sağlandı. O cüzi tasarruf bizi 2007 yılı Ekim ayının sonuna kadar su bitmeden, musluklarımızdan 24 saat su akarak taşıdı" dedi. 

Nüfus artışına bağlı olarak artan su ihtiyacına ve doğal kaynakların yetersizliğine vurgu yapan Mevlüt Vural, 1994 yıllarında 1.5 milyon civarında olan abone sayısının, bugün 4.5 milyonun üzerinde olduğunu kaydetti. Bu artışa rağmen İSKİ'nin bütün kaynakları değerlendirdiğini belirten Vural, "İstanbul, etrafında nehirler olan, bir Kızılırmak, bir Yeşilırmak ya da Fırat olan bir şehir değil. Su açısından da zengin bir şehir değil ama su fakiri de değil. Abone sayısı her yıl Anadolu'dan gelen göçlerle
hızla artıyor. İstanbul bunu kaldıracak boyutta değil. İSKİ Genel Müdürlüğü, bütün bu olumsuzluklara rağmen İstanbul halkını susuz bırakmamak için çalışıyor. Nitekim, 1986 yılında başlanıp bir türlü bitirilemeyen Melen Çayı Projesi'nin birinci kısmını İstanbul sınırlarında Ağva'ya kadar getirdik. Ağva'dan Ömerli Barajı'na, oradan da boğaz geçiş hattıyla bu suyu Avrupa yakasına kadar ulaştırmış durumdayız. Bu çalışmaları yapmamış olsaydık, İstanbul'un su rezervleri bugünkü değerlerinin çok çok altında olurdu" diye konuştu. 

350 milyon metreküp civarında su rezervi bulunduğunu da sözlerine ekleyen İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, "Bu su, hiç yağmur yağmasa bile bizi Eylül ayının sonuna kadar götürür. Ama İstanbul halkı musluklarından 24 saat su akmasını istiyorsa bu rezervleri çok dikkatli ve sağlıklı bir şekilde kullanmalı. İstanbul gelecekte çok daha fazla suya ihtiyaç duyacak ve bugün altın gibi korumaya çalıştığımız değerlerimiz, belki altındfan da kıymetli hale gelecek" şeklinde konuştu.

"KESİNTİ YOK MÜJDESİ" 

Su kesintisi olmayacağı müjdesi de veren Mevlüt Vural, bunun sağlanması için tasarrufun şart olduğunu vurguladı. Vural, "İstanbul'lu bu yaz susuz kalmayacak. Halkımız bu çağrılarımıza kulak verirse, bu sene de su kesintisine gitmeden, musluklarımızdan 24 saat su akarak hizmet vermeye devam edeceğiz. Su kesintisi olmayacağını buradan ilan ediyorum ama, halkımızdan da bu çağrılarımıza kulak vermesini bekliyorum" dedi. Melen Projesi'nin 2009 yılının sonlarına doğru, en geç 2010 yılının başında bitirileceğini de sözlerine ekleyen İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, "Melen'in ikinci hattının gelmesi halinde bugün birinci kısımdan gelen suyun iki katı bir su daha gelecek. Melen Barajı da bittiği zaman, İstanbul beklediğimiz suya kavuşmuş olacak. Melen gelse dahi, bütün barajlarımız dolu olsa dahi, her vatandaşımız, adı, cinsi, cibilliyeti ne olursa olsun herkes, sahip olduğu suyu optimum şekilde tasarruflu olarak kullanmak zorundadır" açıklamalarında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 13:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?