30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İslam Şurası'nda Bardakoğlu'na nişan

7. Avrasya İslam Şurası'na katılan Karaçay Çerkesya Dini İdare Başkanı İsmail Berdiyev, Rusya'daki Müslümanlara verdiği destekten dolayı Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'na nişan hediye etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 7. Avrasya İslam Şurası'nın birinci oturumu Ali Bardakoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda ilk sözü Azerbaycan Dini İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade aldı. Dinin insanlara anlatılmasının önemin vurgulayan Paşazade, Afganistan ve Pakistan gibi bazı İslam ülkelerinde yaşanan ölümlerden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Tüm meselelerinin diyalog yoluyla hallolmasından yana olduğunu söyleyen Paşazade, Karabağ sorununa da bu yolla bir çözüm bulmayı umduklarını belirtti.

Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ise, İslam'ın Rusya'da sadece ibadet değil, hayat tarzı olduğunu ifade etti. Gaynuddin, dinde eğitimin önemine değinerek, "Bugünkü cihat eğitim öğretim cihatıdır. Bugünkü cihat doğru İslam'ın anlaşılmasına yöneliktir. Bu savaşta her türlü gayreti göstermek gerekiyor" diye konuştu. Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Abdussettar Derbisali de İslam'ın Kazakistan topraklarına büyük ilim getirdiğini ve büyük Türk alimlerinin bu topraklardan çıktığını vurguladı.

Makedonya'daki Müslümanların sıkıntılarını anlatan Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi, "Bize büyük baskılar uygulandı. Komünizm çöktükten sonra yeni yönetim geldiğinde de maalesef Müslümanları ayrımcılığa tabii tuttular. Son dönemde Makedon Müslümanları baskı altındadır. Müslüman vakıf arazileri üzerine başka yapılar yapılmaya başladı. Bu tür girişimler durdurulmalı" dedi.

Karaçay Çerkesya Dini İdare Başkanı İsmail Berdiyev ise, Kafkasya'da tarih boyunca sürekli savaşlar olduğunu hatırlatarak, "Kafkasya herkesin gitmek istediği güzel bir bölge. Uluslararası haydutlar burada dini kullanmak istedi" dedi.
Berdiyev, 2 yıl önce Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüştüklerini ve yardım istediklerini hatırlatarak, "Son dönemde gerçekten önemli yardımlar gördük. Rusya'da Müslümanlara yardım edenlere birer nişan hediye ettik. Bunlardan bir tanesini de Devlet Başkanı Putin'e verdik. Bir diğerini de yardımlarından ötürü Ali Bardakoğlu'na vermeyi kararlaştırdık" ifadelerini kullandı. Berdiyev, daha sonra yerinden kalkarak Bardakoğlu'na nişanını taktı.

Irak Erbil Dini Lideri Beşir Demirci de, İslam dininin rahmet dini olduğunu hatırlatarak, "Aynı zamanda hoşgörü dinidir. Ayrılık ve bağnazlık ve din adına öldürmeler ele alınmalı. Bunların hepsi hastalıktır. Bu yaralar İslam'ın vücudunu sarmaktadır. Din adamları olarak buna eğilmeliyiz. Irak'ta çok kayıplar verdik. Allah'tan İslam alemini fitnelerden korumasını diliyorum" dedi.
KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez ise, dini bilgiye ulaşmanın önemine değinerek, İslam'ın bilimsel gelişmelere açık olması gerektiğini ifade etti. Suiçmez, aksi halde İslam'ın globalleşen dünyaya ayak uydurmasının ve katkı sağlamasının zor olduğunu söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 14:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?