1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İsmailağa davasında esrar sürüyor

Fatih’teki İsmailağa Camii’nde emekli imam Bayram Ali Öztürk’ün katil zanlısı Mustafa Erdal’ın ölümüne ilişkin biri tutuklu 2 sanığın yargılanmasına devam edildi. 

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık İrfan Can ile tutuksuz sanık Ali Akhan katıldı. 

Duruşmada tanık olarak dinlenilen İsmailağa Camii İlme Hizmet Vakfı Genel Sekreteri Zekeriya Yücedal, olay günü namazı cami ile bitişik olan vakıf binasında kıldığını ve Bayram Ali Öztürk’ün konuşmasını da burada dinlediğini söyledi. 

Camideki konuşma ve duaların bulundukları binaya hoparlörler vasıtasıyla aktarıldığını belirten Yücedal, gürültüler gelince camiye doğru gittiğini, bu sırada izdiham yaşandığını ve bazı kişilerin ezilme tehlikesi geçirdiğini gördüğünü anlattı. 

Yücedal, bu sırada tutuksuz sanık Ali Akhan’ın da kendisiyle birlikte vakıf binasından camiye doğru geldiğini, hatta ezilme tehlikesi geçirenlere yardım ettiğini söyleyerek, cemaati yatıştırmak için sakin olmalarını telkin eden bir anons yaptığını, ancak o sırada Öztürk’ün bıçaklandığını bilmediğini ifade etti. 

4-5 KİŞİ CAMİ DIŞINA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORMUŞ

Daha sonra olay yerine polis memurlarının geldiğini kaydeden Yücedal, bu sırada Mustafa Erdal’ın 4-5 kişi tarafından kollarından ve bacaklarından tutularak caminin dışına çıkarılmaya çalışıldığını gördüğünü anlattı. 

Yücedal, bu kişilerin Erdal’ı neden dışarıya doğru götürmeye çalıştıklarını bilmediğini ifade ederek, "Belki hastaneye götürmeye çalışıyorlardı. Ancak kapının önünde yere bıraktılar. Çıkışları engelliyordu. Bu kişide hayat belirtisi de görmeyince oradakilere içeriye götürmelerini söyledim. İçeriye götürenler arasında Ali Akhan da vardı" diye konuştu. 

Hakim Hasan Barut’un tutuklu sanık İrfan Can’ın kendisiyle görüşüp, "Bana yardım etmezseniz sizi yakarım" gibi şeyler söyleyip söylemediğini sorduğu Yücedal, şunları anlattı: 

"İrfan Can savcılığa ifade verdikten sonra vakıfa geldi. Ben kendisini de ilk defa orada gördüm. İfade vermekten tedirgin olmuştu herhalde. Çok stresliydi. Bana ’Başım derde girebilir. Beni yalnız bırakmayın. Bana yardımcı olun. Yoksa karışmam" gibi bir şeyler söyledi. Avukat konusunda yardımcı olmamızı istedi. Ben de vakıf olarak fakirlere yardım ettiğimizi anlatınca biraz sakinleşti." Söz alan İrfan Can, kendisinin sadece büyüklerine danışmak istediğini belirterek, "sizi de yakarım" gibi ifadeler kullanmadığını söyledi.

DİĞER TANIKLARIN ANLATIMLARI 

Duruşmada tanık olarak dinlenilen Adem Alıç da olay günü caminin balkon kısmında bulunduğunu belirterek, Mustafa Erdal’ın Bayram Ali Öztürk’e yaklaştığını ve bu kişinin sol tarafından bıçağı çıkararak Öztürk’e vurduğunu anlattı. 

"Bıçağı saplamadan önce hocaya ’Şimdi sana göstereceğim’ dediğini duydum. Ancak olay sonrası diğer arkadaşlarımla konuştuğumda onlar böyle bir şey duymadıklarını söylediler" diyen Alıç, olaydan sonra Öztürk’ün yakınında bulunanların Erdal’ın üzerine çöktüklerini, bu aşamadan sonra bir şey görmediğini anlattı. 

Diğer tanık Hasan Acar da Öztürk’ü bıçaklayan Erdal’ın üzerine çevredeki kişilerin çullandığını, ortalığın birden karıştığını belirterek, şunları söyledi: 

"Kalabalığın içinden ’vurun, öldürün’ diye bağıranlar vardı. Bir kişinin vurmak için rahleyi kaldırdığını gördüm. Bu kişi çevredekiler tarafından engellendi. Çok kalabalıktı, kim vuruyor, kim duruyor belli değildi." 

Duruşmada dinlenilen diğer 8 tanık da Mustafa Erdal’ı kimin darp ettiğini görmediklerini bildirdiler. 

İrfan Can’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN 

Fatih’teki İsmailağa Camii’nde 3 Eylül 2006 tarihinde yaşanan olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, İrfan Can ve Ali Akhan’ın "haksız tahrik" unsuru da dikkate alınarak "kasten adam öldürme suçuna iştirak"ten 12 ile 18’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
Milliyet internet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 17:43:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?