6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İSMEK’in desteklediği esere Milli Eğitim’den ödül

Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği "Bu Benim Eserim" adlı proje yarışmasına Yedikule Lisesi öğrencileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK)’nın desteklediği "İstanbul Şifahaneleri Katalogu" adlı proje ile Güzel Sanatlar alanında dereceye girdi. Yaklaşık 10 bin proje arasında dereceye giren projenin çalışmalarına Mayıs ayında başlandı ve 5 ay sürdü.

Projeleri öğretmen Meryem Uzunoğlu ve öğrenciler Osman Fırat, Yasemin Altıntaş, Abdullah Köse, Merve Rabuş, Ezgi Deveci, Merve Özgül, Elif Fıratlıgil, Begüm Akkaya, Yasemin Sülü, Serkan Çavuşoğlu hazırladı. "İstanbul Şifahaneleri Katalogu" konulu projede, fetih sonrası İstanbul’da yapılan şifahanelerin yanı sıra Cumhuriyet, Selçuklu ve Bizans dönemi sağlık kurumları ele alınıyor.

Yedikule Lisesi Resim Öğretmeni ve proje danışmanlığını yapan Meryem Uzunoğlu projenin amacını şöyle anlattı: "Proje İstanbul’un kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerine dikkati çekmek ve İstanbul’u farklı yönleriyle anlatma düşüncesiyle başladı. Değişen dünya ve farklılaşan toplumsal yapı, insan ilişkileri ve yaşam alışkanlıklarımızla birlikte unutmaya başladığımız ananeler ve kültürel değerlerimize dikkati çekmek istedik. Bu bağlamda ele aldığımız şifahanelerin tarihçelerine ve mimari özelliklerine değindiğimiz gibi buralarda yaşanmış öyküleri de ortaya çıkartmayı hedefledik. Çünkü bu hikayelerin satır aralarında gizli ayrıntıların günümüz Türkiye’sinde teknolojinin gelişmesiyle mekanikleşen, gittikçe bireyselleşen, her geçen gün biraz daha bencilleşen insanımıza geçmişe dair, ama bize ait ve giderek unuttuğumuz değerleri, güzellikleri hatırlatacağını umduk."

"İSMEK’e teşekkürler..."

Meryem Uzunoğlu projede yer alan öğrencilerin önce kendi aralarında araştırma, tasarım ve fotoğraf olmak üzere 3 gruba ayrıldığını, araştırma grubunun internette ve kütüphanelerde kaynak tarama işleminin yaklaşık iki ay sürdüğünü belirtti.

Daha sonra kaynakların tasnif edilip incelendiğini ve kütüphane araştırması esnasında karşılarına çıkan görsel materyallerin dijital kamera ile kaydedildiğini söyleyen Uzunoğlu, "Tüm bunlar gerçekleşirken yavaş yavaş şifahane hikayeleri de çıkmaya başlamıştı. Ancak bu hikayelerin minyatürle görselleştirilmesi gerekiyordu. Oluşturulan minyatür gurubuna rehberlik edebilecek, geleneksel sanatlar eğitimi almış bir uzmanın yardımına ihtiyacımız vardı. Bu nedenle İSMEK Yönetimi ile yaptığımız görüşme olumlu sonuçlandı ve bize minyatür ve tezhip sanatçısı değerli hocamız Meral Aşan Hanımefendiyi tahsis ettiler" dedi.

Begüm, Merve, Elif, Serkan ve Osman’dan oluşan minyatür grubu üç ay süren yoğun bir çalışmanın ardından, araştırma grubundaki arkadaşlarının kendilerine verdikleri şifahane hikayelerini ve şifahaneleri görselleştiren 25 adet minyatür ortaya koydular.

Uzunoğlu son olarak birçok imkansızlığa rağmen bu projeyi öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Yedikule Lisesi öğrencileri için bu projeyi hazırlamak kolay değildi gerçekten de... Maddi ve manevi pek çok engeli aşmak zorundaydık. Kaynağımız yoktu, modelimiz yoktu ama kendimize ve birbirimize güveniyorduk. Dahası zor zamanlarda karşımıza hep güzel insanlar çıktı; bizi anlayan, destek olan, yardım eden, etmek isteyen kişiler çıktı. İşte onlar bize güzel bir şeyler yaptığımızı, pes etmememiz gerektiğini, düşündürdü. Hepsine teşekkür ediyorum…."

"Tatile gitmek yerine dev bir proje gerçekleştirdiler..."

Projeye katılan öğrenciler; yaz tatiline bile gitmeden 5 ay boyunca okulda proje atölyesinde kaldıklarını, bazı zamanlar gece yarılarına kadar çalıştıklarını, bir ekip ruhu olduğunu ve kendilerini memnun eden başarının bunun ardından geldiğini ifade ettiler.

Lise 1. sınıf öğrencisi Merve Rabuş (15) "İlk defa böyle bir projeye katılıyorum. Ailelerimiz tatile giderken biz burada çalıştık. Bu proje bana bir çok şey kattı. En azından bir araştırmanın nasıl yapılacağını öğrendim. Ayrıca burada minyatür gibi bir sanatı öğrenmekten de mutluyum" şeklinde konuştu.

Lise 3. sınıf öğrencisi Ezgi Deveci (17) ise, hayalinin bir kitap yazmak veya bir yazılı metin ortaya koymak olduğunu belirterek "Bu proje ile bir hayalim daha gerçekleşti. Burada bir ekip ruhu oluştu ve sorumluluk duygusunu paylaşmayı öğrendik." diye konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 12:46:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?