1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İsmet İnönü resmi törenle anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı ve Büyük Önder Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü, vefatının 34'üncü yılında Anıtkabir'deki mezarı başında düzenlenen resmi törenle anıldı.

İlk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve beraberindeki heyetin, Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Heyet, ilk olarak Büyük Önder Atatürk'ün kabrini ziyaret ederek, çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Heyet, daha sonra İsmet İnönü'nün kabrinin bulunduğu bölüme yürüdü.

Cumhurbaşkanlığı adına İsen, Başbakanlık adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Orgeneral Ergin Saygun, ailesi adına da Özden Toker ve Sevinç İnönü'nün, İsmet İnönü'nün kabrine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Resmi tören, Özden Toker ve Sevinç İnönü'nün taziyeleri kabul etmeleriyle sona erdi.

Törene, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, Milli Savunma Bakanı Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizonu ve 4'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, İnönü'nün kızı Özden Toker, gelini Sevinç İnönü ile İnönü'nün yakınları katıldı.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsmet İnönü'nün ölümünün 34'üncü yılı nedeniyle mesaj yayımladı: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı ve 2'nci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü, gerek Kurtuluş Savaşımızda gerekse daha sonra üstlendiği görevlerde bir devlet ve siyaset adamı olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur. 2'nci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'yü, aramızdan ayrılışının 34'üncü yıldönümünde saygıyla, rahmetle anıyorum."

İstanbul'da da anıldı 

İsmet İnönü, 34'üncü ölüm yıldönümünde İstanbul Maçka Parkı'ndaki anıtı önünde de anıldı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı'nca İsmet İnönü Anıtı'nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, anıta çelenk koydu.

Gürsel Tekin, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de demokratik rejimin yerleşmesindeki en önemli unsurlardan birinin İsmet İnönü olduğunu söyledi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da, "İsmet İnönü, önce asker, sonra Cumhuriyet'in iki numaralı kurucusu, daha sonra siyaset adamı, Mustafa Kemal'in başbakanı daha sonra iktidarını çok partili rejime geçişte devreden laik bir devlet adamı, muhalefet lideri ve partisinin genel başkanlığını devrederken de yeni genel başkanını ceketini ilikleyerek karşılayan dev bir liderdi" dedi.

Törene, CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat'ın yanı sıra CHP İstanbul il ve ilçe örgütlerinden temsilciler katıldı.

 

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2007 Salı 17:48:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?