6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İSO'nun açıklamasında Tüpraş, Ford ve Elektrik A.Ş ilk üçü paylaştı...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, ekonominin son iki yıldaki olumlu seyrinde dünya konjonktörünün Türkiye lehine gelişmesinin etkili olduğunu belirterek, "Ancak 2005 yılı 2004 yılından çok daha güç bir yıl olacaktır" dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük konuşmasına 1968 yılından bu yana 36 yıldır her yıl düzenli olarak hazırlanıp kamuoyuna açıklanan İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Raporları’ndan bahsederek başladı. Tanıl Küçük, başlangıçta 100 Büyük Sanayi Kuruluşunu kapsayan çalışmanın daha sonra 300 Büyük Sanayi Kuruluşu olarak genişletildiğini ve 1980’li yıllarda çalışmada yer alan sanayi kuruluşu sayısı 500’e çıkarıldığını, geleneksel ve periyodik bir seri halini alan İSO 500’ün Türkiye ekonomisinin tarihsel gelişiminin izlenebildiği nadir çalışmalardan biri olduğunu hatırlattı.

Tanıl, son çeyrek yüzyılda sanayinin, Türkiye ekonomisinin ana sektörü ve lokomotifi haline geldiğini, sanayi sektöründe yaşanan gelişmelerin ekonominin tümünü etkilediğini söyledi.
Tanıl Küçük, göstergelerin 2004’ün ikinci çeyreğinde de ilk çeyrektekine benzer bir büyümenin gerçekleşmekte olduğunun sinyallerini verdiğini, bunun yanında, ödemeler dengesinde cari işlemler açığındaki hızlı yükseliş dikkat çekse de, yılın ilk yarısında bütçe performansına ilişkin olarak açıklanan rakamların pozitif seyri iyimserliği cesaretlendirdiğini belirtti.

GSMH’daki büyük artışa karşılık, ilk çeyrekte dış ticaret açığı ve cari işlemler dengesi açığının önemli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Küçük, bu açığın sıcak para ile fonlandığını, ancak, rekor düzeydeki cari işlemler açığının, bazı endişe ve riskleri de beraberinde getirdiğini vurguladı.

tanıl Küçük, 2003 yılında, ekonomide yaşanan olumlu performans doğrultusunda, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun da başarılı bir yıl geçirdiğini, 2003 yılında 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun mali yapıları bir önceki yıla göre daha sağlıklı hale geldiğini hatırlattı.

2003’te İSO 500 kapsamındaki özel büyük kuruluşların üretimden satışları sabit fiyatlarla yüzde 8.3 oranında, kar ve zarar toplamları ise sabit fiyatlarla yüzde 34.3 oranında artış gösterdiğini belirten Küçük, buna karşılık, kamu kuruluşlarının kar ve zarar toplamı bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 28.1 oranında azaldığını, 2003 yılında özel büyük kuruluşların oluşturdukları net katma değer sabit fiyatlarla yüzde 13.1, brüt katma değer de yüzde 13.6 oranında artış gösterdiğini ve kamu kuruluşlarında ise net katma değer sabit fiyatlarla yüzde 3.6 ve brüt katma değer ise yüzde 2.5 oranında azaldığını söyledi.

iha-istanbul
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2004 Salı 15:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?