30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İsrail turnesinde iptal bilmecesi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin İsrail turnesinin iptal edilmesi tartışma çıkardı. İddiaya göre, bakanlık iptal etti

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) İsrail’in Jaffa kentinde açılacak olan Türk Kültür Merkezi kutlamaları kapsamında 7, 8, 9 ve 10 Ocak’ta düzenleyeceği turne programı iptal edildi. Bununla ilgili olarak bazı iddialar gündeme geldi.
İlk iddia, İDOB’un İsrail turnesinin Kültür Bakanlığı engeline takıldığı... Buna göre, Kültür Bakanlığı, turne talebini, “İsrail, Gazze’de insanları öldürürken oraya gidip oyun sergilemenizi doğru bulmuyoruz” diyerek onaylamadı.
İDOB Genel Müdürü Suat Arıkan, İsrail turnesinin savaş nedeniyle iptal edildiğini belirtti.


Orada savaş varken bu turnenin yapılmasını doğru bulmadığını, DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen’e bildirdiğini söyleyen Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel Müdürlük, Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu. Turnenin iptal olduğu bilgisi, savaş ilan edildikten, yani Gazze’de bombalar patladıktan sonra geldi.”


İDOB, Jaffa’da Beyhan Murphy’nin koreografisini yaptığı “Güldestan” adlı eseri sahneleyecekti. Murphy, talebin savaş öncesinde geldiğini söyledi. Murphy, İsrail turnesinin iptalinin, bir “erteleme” olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti:
“İsrail de üzüntü duydu, ancak, anlayışla karşıladı. Bakanlığa başvuruda bulunduğumuzda savaş çıkmamıştı. Zaten, savaş patlak verdiğinde biz tahmin etmiştik turnenin iptal edileceğini.”


Murphy, “30 kişilik dansçı listesinin Kültür Bakanlığı’ndan yanıt beklenmeden asıldığı, dansçıların bir kısmının turneye gitmek istemedikleri, bunun sonucunda da kendisinin ‘Listede kimin adı varsa turneye gelecek’ diyerek tepki gösterdiği” yönündeki iddiaları, şöyle yanıtladı:
“Onay gelene kadar provaları yapmak için bu listeyi asmak zorundasın. Dansçılar tabii ki savaş patlak verdiğinde gidip gidilmeyeceğine dair konuştular. Benim, ‘Herkes gidecek’ gibi bir tavrım olamaz.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 09:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?