6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul: Prof. Eren: İstanbul'daki binaların incelenmesi 100 sene sürer

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof.Dr. İlhan Eren, ’’İstanbul’daki binaların depreme dayanıklılığının incelenmesi 100 yıldan önce tamamlanamaz’’ dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Bolu ve Düzce Temsilcilikleri tarafından Bolu’da düzenlenen ’’Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı’’ konulu seminerde konuşan İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr.İlhan Eren, betonarme binaların inşaatının çok önemli olduğunu belirterek, ’’İnşaat aşamasında yapılacak küçük bir hata olumsuz sonuçlara neden olabilir. Ülkemizde yaşanan depremler, küçük bir hatanın neden olacağı sonuçları ortaya koydu’’ dedi.

Binaların yıkılmasının nedenleri arasında belediyelerin yapı kontrollerinin yetersiz kalması olduğunu da iddia eden Eren, ’’Konya’da yıkılan Zümrüt Apartmanı bunun en güzel örneği, inşaatı yapanlar ve belediye sorumluluk kabul etmek istemiyor. Türkiye’de bu tür acı olayların yaşanmaması için belediyelerin yapı denetimlerine verdiği önemin artması, zemin etütleri konusundaki hassasiyetin artması lazım. Türkiye’nin büyük bir bölümünde hala inşaatlara elle beton dökülüyor. Bu uygulama mutlaka önlenmeli, kentlerde beton santralleri kurulmalı’’ diye konuştu.

İSTANBUL’UN DEPREMSELLİĞİ

İstanbul’un depremselliği konusunda yaptıkları çalışmaları da anlatan Prof.Dr.İlhan Eren, şunları söyledi:

’’İstanbul’un çeşitli bölgelerinde 24 okulda yapı incelemesi yaptık. Bu okullardan birisine yeni yapı takviyesine gerek duyulmadı. Okulların birine yıkım kararı verildi. Diğer 22 okula ise yapı takviyesi yapılması yönünde rapor verildi. İstanbul’da yapılan depreme dayanıklılığının tespiti için yaptığımız çalışma kapsamında incelemelere öncelikle Zeytinburnu’ndan başladık. Bu bölgede 15 bin bina depremsellik açısından incelenecek. İstanbul’daki binaların depreme dayanıklılıkları açısından incelenmesi 100 yıldan önce tamamlanamaz. Buna benzer incelemeler ABD ve Japonya tarafından da yaptırılıyor. Onlarda bu çalışmaları kısa sürede tamamlayamazlar’’

EYÜP KARAKAŞ-KENTHABER/BOLU
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2004 Perşembe 13:42:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?