6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul: Rehberler eylemde: Klavuzunuz karga olmasın!

TUREB (Turist Rehberleri Birliği) 4 Ağustos 2004 Çarşamba günü Saat 11:00'de Sultanahmet Meydanı"nda tüketici hakları, kültür turizmi, sürdürülebilir turizmden sapmalar, lisansızlığa eğilim konularında basın açıklaması yaptılar.

Turizmle ilgi sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin, yazar ve bilim adamları, sanatçıların da hazır bulunduğu toplantıda Sultanahmet bölgesinde görevde olan rehberler de turist gruplarıyla katıldılar. Rehberlerin değerlendirme ve taleplerinin canlı ve renkli bir biçimde kamuoyuna sunulduğu basın açıklamasında, Turist rehberliği meslek yasası çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya dilekçe gönderdiler. 

Ayasofya Müzesi yanındaki çay bahçesinde toplanan rehberler, basın açıklamasında sorunlarını dile getirdiler: "Türkiye'de profesyonel turist rehberliğinin tarihi Osmanlı'nın son dönemlerine kadar uzanıyor. Ancak profesyonel turist rehberleri, haklarını güvence altına alan ve acenta-rehber ilişkilerine hukuksal düzenlemeler getiren bir meslek yasasından bugün bile yoksun bulunuyorlar. Bunun sonucunda profesyonel turist rehberlerinin emeklilik, sağlık gibi sosyal güvenceleri, ücretlerinin ödenmesini garanti altına alacak yaptırımlar bulunmuyor. Yasal boşluk nedeniyle Esnaf Birlikleri çatısı oltında toplanmış olan profesyonel turist rehberlerinin özgül sorunları göz ardı edilmekte, mesleki haklarının korunmasında daha fazla rol oynayabilecek kendi bağımsız örgütlenmeleri güç kaybına uğramaktadır." 

Turizm kalitesinin geliştirilmesi ve turizm tüketicilerinin haklarının korunması Türkiye turizminin bugünü ve geleceği açısından önemine değinen TUREB üyesi rehberler, kaçak rehberliğin yasal düzenlemelere göre suç oluşturduğunu ve ayrıca tüketici haklarına verdiği zarar nedeniyle kaçak rehber çalıştıran acentalar hakkında cezai işlem yapılması gerektiğini vurguladılarb

Kenthaber-İstanbul
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2004 Çarşamba 10:31:14
Güncelleme :4 Ağustos 2004 Çarşamba 12:38:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?