6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul: Tüp Geçit 9 şiddetindeki depreme bile dayanacak

Asya ile Avrupa’yı deniz dibinden birbirine bağlayacak olan Boğaz Demiryolu Tüpgeçişi İnşaatı’nın sözleşmesi imzalanırken, geçidin 9 şiddetindeki depreme bile dayanıklı olarak inşaa edileceği bildirildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul için büyük önem taşıyan projenin, Türkiye’nin gururu olacağını belirterek, "İstanbul halkı bu proje ile ulaşım açısından rahatlığa kavuşacaktır" dedi.

Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen imza töreni, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Japonya Büyükelçisi Tomoyukı Abe ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyelerinin katılımı ile gerçekleşti. Sözleşme, projenin demiryolu boğaz geçişi kesimi için en düşük teklifi veren Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol Ortak Girişimi ile Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü arasında imzalandı.

Kısa adı Marmaray olarak bilinen, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyo Hatlarının iyileştirilmesi ve demiryolu boğaz tüpgeçişi projesi ile ilgili bigi veren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Proje’nin 1985 yılında başladığını ve 1999 yılına kadar fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirterek yaklaşık 2.5 milyar Dolar maliyeti olan proje için gerekli olan finansmanın bir kısmının Japon Ulaslararası İşbirliği Bankası tarafından karşılandığını söyledi. Yıldırım, finansmanın bir kısmının ise Japon Hükümeti’nin sadece çevreci projelere kullandırdığı 10 yılı geri ödemesiz 40 yıl vadeli ve binde 7.5 faizli devlet kredisi sağladığını söyledi. Yıldırım, üç etaptan oluşan projenin birinci etap inşaat sözleşmesinin en uygun teklifi veren firmalar ile 86 milyar 823 milyon 610 bin Japon Yeni karşılığında sözleşme imzalandığını belirterek, proje için sağlanacak kredinin Türkiye’nin makro ekonomik degenlerini bozmayacağını dile getirdi.

"PROJE İSTANBUL İÇİN OLASI EN BÜYÜK DEPREME DAYANIKLI OLACAK"

Yıldırım, Projenin gerçekleşmesi ile İstanbul metro sistemine şehirlerarası trenler ve Yenikapı Atatürk Havalimanı Hafif Raylı Sistemi’ne entegrasyon ve yolcu aktarım seçenekleri sağlayacağını, karayolu trafiğini rahatlatacağını, hava kirliliğini azaltacağını ve enerjiden tasarruf edileceğini ifade etti. Proje ile yeşil alan ve tarihi dokunun tahrip olmayacağının altını çizen Yıldırım, projenin ayrıca 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olacağını ifade etti.

Yıldırım, "Proje İstanbul için olası en büyük depreme dayanıklı olarak hazırlanmıştır. Tüp tünel deniz yüzeyinden değil aç kapa sistemiyle deniz dibinin altına yerleştirilecek. Yapılan proje hiçbir şekilde depremde hasar görmediği gibi sığınak olarak da kullanılabilecek" diye konuştu. Yıldırım projenin ikinci etabının Avrupa yakasındaki Halkalı’yı Anadolu yakasındaki Gebze’ye kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö hattı sistemi ile bağlayarak İstanbul banliyö sistemini geliştireceğini kaydetti. Yıldırım, proje ile her iki yakadaki demiryolu hatlarının, İstanbul Boğazı’nın altından geçen bir demiryonu tüneli ile birbirine bağlanacağını ifade etti. Projenin ikinci bölümünde iyileştirilen ve yeni yapılacak kısımları ile raylı sistemin uzunluğunun yaklaşık 77 kilometre olacağını ve Gebze-Halkalı arasındaki çift hat demiryolunun üç hatta çıkacağını kaydeden Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

"Marmaray Projesinin tamamlanmasıyla Gebze-Halkalı arası 105 dakika, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakika, Söğütllüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika, Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakika olması planlanıyor. 2009 yılında ise Banliyö hatlarıyla birlikte proje tamamlanarak, öncelikle deneme işletmesine açılacak, böylece Asya ile Avrupa arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanacak. Türkiye’nin stratejikönemi daha da artacak"

Bakan Yıldırım, Projenini ilk etabının Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını söyledi. Taisei-Kumagai Firması Yöneticisi Kunihıko Nambo ise tarihi bir proje için sorumluluk aldıklarını belirterek, projeyi tamamlarken İstanbul halkına rahatsızlık vermeyeceklerini ve onlarla işbirliği içinde olacaklarını, projeyi söz verilen tarihte ve kalitede bitireceklerini ve projede çalışacak olan işçilerin sağlığını herşeyden daha çok önem vereceklerini dile getirdi. Nambo, "Sayın Bakanımızın huzurunda bu projeyi Türk-Japon işbirliği ile zamanında bitireceğimize söz veriyorum. Bu proje Türkiye haritasında daima yer alacak" diye konuştu. Konuşmaların ardından projenin ihalesini alan firmalar ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri Projenin 1. Etap inşaat ihalesinin sözleşmesini imzaladı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2004 Perşembe 14:10:45
Güncelleme :6 Mayıs 2004 Perşembe 14:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?