6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

İstanbul: Turizmciler TEDAŞ'a tepkili...

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Barut, Nisan ayından bu yana turizm işletmelerinin faturalarını indirimli tarifeden kesmeyen TEDAŞ’ın, bu uygulamasıyla turizm sektörünün lokomotifi otellerin elektrik giderlerine yüzde 25 oranında artı masraf koyduğunu söyledi.

TEDAŞ’ın bu uygulamasıyla, 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 16. maddesini ihlal ettiğini belirten Barut, "Yasada, ’Turizm belgeli yatırım ve işletmeler elektrik, gaz ve su ücretlerini o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden öderler’ ibaresi yer alıyor. Oysa TEDAŞ’ın müesseselere yazdığı yazıda ’TEDAŞ ve bağlı ortaklıklarının özelleştirme programına alınmış olması sebebiyle indirimli tarifelere uymayacağı’ belirtiliyor. Böylece turizmcilere yapılan tek teşvik de kaldırılmış oldu" diye konuştu.


KDV gibi yüksek olan giderleri düşürmeye çalışırken, enerji giderlerinin artmasının otelcileri sıkıntıya düşürdüğüne dikkat çeken TÜROB Yönetim Kurulu Başkanı Barut, yeni uygulamayla otelcilerin enerji giderlerinin bölgelere göre yüzde 25 ile 35 arasında değişen oranlarda arttığını kaydetti. Otellerin üç büyük gideri bulunduğuna da işaret eden Barut, personel, yiyecek-içecek ve enerji giderlerinin otellerin en büyük harcamasını oluşturduğunu, TEDAŞ’ın yeni uygulamasının konaklama kesimine en az 45 trilyon lira ek yük getirdiğini söyledi.
TEDAŞ’ın uygulamasının yasadışı olduğunu öne süren TÜROB Başkanı Barut, "Turizm sektörü yoğun olarak yabancı işletmelerle ve yatırımcılarla faaliyet göstermektedir. Kanuna aykırı olarak verilen bu kararı ne Türk, ne de yabancı yatırımcıya anlatmak mümkün değildir. Bu uygulama sürdükçe yabancı yatırımcılara Türk kanunlarına güvenerek Türkiye’ye yatırım yapmalarını önermemiz de mümkün değil" ifadelerini kullandı.

iha-istanbul
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 11:49:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?