30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul 6 gün ablukada

İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu, liderler zirvesine sahne olacak. Talabani ile Ahmedinejat Gül'ün ev sahibi olduğu Mini Zirve'ye katılacak. Polis, en üst düzeyde güvenlik alarmı verdi

DÜNYA Su Konseyi ve Türkiye'nin işbirliğiyle 16 - 22 Mart'ta düzenlenen '5. Dünya Su Forumu' toplantısına 110 kadar ülkenin katılımı teyit edildi. Forum'a 20 binden fazla kişinin katılması bekleniyor.

İstanbul'daki tüm 4 5 ve 4 yıldızlı oteller doldu. Forum sırasında bir 'Mini Zirve'de gerçekleşecek. Zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ev sahipliğini yapacak. Zirveye katılacak 15 ülke devlet ve hükümet başkanları arasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Monako Prensi Albert, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da var.

Zirveye davet edilen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan yanıt bekleniyor. Ermenistan'ın da davet edildiği Forum'da İsrail de ilgili bakan tarafından temsil edilecek. 'Mini Zirve' sonucunda bir çağrı metni yayınlanacak.

Bu arada Türkiye'nin diplomatik anlamda tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi, Dünya Su Konseyi (WWC) tarafından 'Kıbrıs Cumhuriyeti' adı ile davet edildi. Ankara buna karşı çıkmadı. Rum Kesimi'nin etkinliğe bakan seviyesinde katılacağı öğrenildi. KKTC'nin ise konuk olarak resmi yolla davet edilmediği, konuk olarak isterse katılabileceği öğrenildi.

İSTANBUL ABLUKA ALTINA ALINACAK

SU Forumu nedeniyle polis İstanbul'da tatbikat yaptı. Kongre boyunca başkanların geliş gidişinde alınacak güvenlik önlemleri planlandı. Tatbikat kapsamında devlet başkanlarının otellerinden toplantıların yapılacağı Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'ne götürülmesi de senaryolaştırıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, 'Bize verilen bilgiye göre 27 devlet başkanı 2 bine yakın bakan seviyesinde yönetici ve 10 bine yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi gelecek. Biz tedbirleri gözden geçirdik' dedi. 

Akşam
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 09:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?