2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

İstanbul 8 ay sonra susuz kalabilir

İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı yüzde 55.45’e düştüğünü belirten İSKİ, İstanbul’un 8 ay sonra susuz kalabileceğine dikkat çekti. 

Yağış dönemine girilmesinin ardından üçbuçuk ay geçmesine rağmen beklenen yağışların halen gelmemesi İstanbul’un su rezervlerinin azalmasına neden olurken, su sıkıntısı ve altyapı yeterliliği konularını da gündeme getirdi. İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, “İstanbul’un 240 günlük suyu bulunuyor. Bu su, tasarruflu kullanılırsa kente bir yıl yeter. Ancak eğer 6-7 ay yağmur yağmazsa, susuzluk yaşanabilir” dedi.


İSKİ’nin su sorununa ilişkin açıklaması şöyle:

“17 Ocak 2007 tarihi itibariyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 55.45. Bu istatistiğe göre toplam 482 milyon 506 bin m3 içmesuyu mevcut olan kentin su kaynaklarında 8 ay yetecek kadar su var. İstanbul’un mevcut kaynaklarını korumak ve zenginleştirmek adına altyapı çalışmaları sürüyor.


Geçtiğimiz yıl 17 Ocak 2006 tarihinde barajlardaki doluluk oranı yüzde 84.81 idi. 17 Ocak 2005 tarihinde ise doluluk oranı yüzde 44.14 olarak hesaplanmıştı. O tarihlerde beklenen yağışların gecikmeli de olsa düşmesinin ardından barajlardaki su seviyesi artmış, herhangi bir su sıkıntısı yaşanmamıştı.”

NÜFUSLA ORANTILI OLARAK ALTYAPI DA YENİLENİYOR 

“İstanbul’un 479 milyon m3 suyu var. Kente günlük ortalama 2 milyon m3 su veriliyor. Kent için gelecek planlaması yapılarak arıtma tesisleri, isale hatları, içmesuyu depo ve terfi tesisleri inşa edilmiş durumda. İstanbul’u su sıkıntısından kurtarmak için hayata geçirilen yatırımlar çerçevesinde kentin gelecekteki nüfusu ve ihtiyaç duyacağı su miktarı hesaplandı. Son 50 yılın verilerine göre İstanbul’da yıllık yağış ortalaması 700 kg/m2. En kurak geçirilen yılda İstanbul’da metrekareye düşen yağış miktarı 476 kg’ye kadar inmişti. Fakat hayata geçirilen içmesuyu yatırımları sayesinde İstanbul’un mevcut su kaynaklarına en kurak yıldaki yağış miktarı düşse dahi susuzluk tehlikesi söz konusu değildir. Bu veriler ışığında bakıldığında İstanbul için su sıkıntısından bahsetmek de doğru olmaz.”

TASARRUF YAPMAKTA FAYDA VAR 

“Dünyada hiçbir kaynak sınırsız değil. Küresel ısınma sonucu pek çok ülkenin ve bölgenin su sıkıntısı çekiyor. İstanbul bu açıdan Türkiye’nin en şanslı ili ve gerçekleştirilen yatırımlar neticesinde Türkiye’de su sıkıntısı çekecek en son il. Ancak tüm şartlara rağmen kaynaklar bilinçli kullanılmalı.”

HALKIN YÜZDE 35’İ MUSLUK SUYU İÇEBİLİR 

NTV’ye konuşan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, İstanbul’da yaşanan susuzluk sorunun sadece yağışa bağlı olmadığını, kaçak su kullanımının da yaygın olduğunu belirtti. Çodur, “İstanbul’da kaçak ve kayıp su oranı yüzde 29. Dünyada bu oran yüzde 20 ama biz İSKİ olarak bunu yüzde 15’e çekmeyi hedefliyoruz. Bizim hatlarımızdan kaçak su alıp kullananlar var, özellikle fabrikalar ve oteller kaçak su kullanıyor. Bizim de bu konudaki mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Çodur, İstanbul halkının yüzde 35’inin parayla su almadan musluk suyunu içebileceğine de dikkat çekti. Çodur, İstanbul’da evinde depo bulunanlar dışında herkes gönül rahatlığıyla musluktan su içebilceğini söyledi.


ntv
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 18:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?