7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

İstanbul Baro Başkanı'nı seçiyor

Toplam 18 bin 694 üyesiyle Türkiye’nin en büyük ve en eski barosu olma özelliğini taşıyan İstanbul Barosu 29’uncu başkanı seçiyor. Yeni başkanı seçmek için baronun 126. Genel Kurulu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda toplandı. Genel Kurul’a Brüksel Barosu Başkanı Edgar Boydens da katılarak dostluk mesajları verdi. Bugün sona erecek olan Genel Kurul’un açılış konuşmasını halen başkanlığı yürüten Kazım Kolcuoğlu yaptı. Başkanlık yaptığı 2 yıllık dönemi değerlendiren Kolcuoğlu, demokratik ve laik hukuk anlayışını ön planda tutarak, ellerinden geldiğince yargının sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi. Konuşmasında ABD’nin Irak’a müdahalesini de işgal olarak değerlendiren Kolcuoğlu, "Biz baro olarak, işgalinortağı İngiltere aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne suç ihbarında bulunduk" dedi.

Yargı-mafya-siyaset ilişkisinin uzun süredir gündemde olduğunu da vurgulayan Kolcuoğlu, yargı içinde, yargı etiğini en iyi şekilde kullanacak etkin ve nitelikli hakimlerimiz olduğunu bildiklerini söyleyerek, "Buna karşın her kurumda olabileceği gibi yargı içinde de farklı ilişkilerde bulunan hakim ve savcılar var. Ancak bunların yargının çürütülmesi ve güvensiz hale getirilmesi amacıyla kullanılmasına asla müsaade etmeyiz" şeklinde konuştu. Genel Kurul’a davetli olarak katılan Brüksel Barosu Başkanı Edgar Boydens ise İstanbul’a ve baronun büyüklüğüne hayran kaldığını dile getirdi. AB’nin merkezi Brüksel’de, biri Fransızca , diğeri Flemenkçe konuşanlar için ikiayrı baro bulunmasına rağmen sadece 5 bin 500 üyeye sahip olduğunu belirten Boydens, Genel Kurul’un verimli geçmesini diledi. Boydens, konuşmasını Türkçe olarak "Yaşasın İstanbul ve Brüksel Baroları" sözleriyle bitirince büyük alkış aldı. Adliye girişlerinde aranmaktan yakınan avukatları genel kurul öncesinde de bir sürpriz bekliyordu. Bazı avukatlar salon girişinde X-Ray cihazı ve metal dedektörlerle üst araması yapılmasına tepki gösterdi. Evet, şimdi gelelim, bugün yapılacak baro başkanı seçimlerinin adayları ve vaatlerine..

* Çağdaş Av. Grubu adayı Bahri B. Belen: Başkan adaylığı ve yönetim kurulu adayları 3 bin 600’ü aşan bir ön seçimle belirlendi. İlkesi, önce avukat. Avukatların yargınınyardımcısı değil en önemli unsuru olduğunu savunuyor. Avukatların bağımsızlığı ve sosyal güvencesi olmadığını, üstelik ekonomik sorunlar içerisinde boğuştuğunu öne sürerek, bu şartlarda hak arama görevini yapamayacaklarını belirterek, bu sorunların çözümünü vaat ediyor. Yargının bağımsızlığının ancak yargının bütün organlarının bağımsız kılınmasıyla mümkün olabileceğini savunuyor. Özgürlükçü, laik, adil, demokratik bir hukuk düzeninin savunulmasında, sosyal hukuk devletinin pekiştirilmesinde ve yapacakları her işte, atacakları her adımda, müdahale edecekleri her konuda, demokrasi ve insan hakları kriterlerine öncelik vererek hareket edeceklerini belirtiyor.

* Bahri Bayram Belen’in vaatleri: -Tepki gösteren değil, üretime doğrudan müdahale eden katılımcı bir anlayışı egemen kılma. -İstanbul Adliye Binasısorununu çözme. -Avukatları sağlık sigortası güvencesine kavuşturma. Stajyer avukatlar ve diğer avukatlara yabancı dil ve meslek içi eğitim imkanı sağlama. -50 avukatın büro olarak yararlanabileceği hukuk çalışma mekanları yaratma. -Baroyu adliyeye götürerek, yargıçlar ve savcılarla avukatları karşı karşıya getirip zamanında duruşma talebinde bulunma. -Yargıya yeterli bütçe ayrılmasını sağlamak için kamuoyu oluşturma. Yönetimde katılımcı ve demokratik anlayış. -Gücün hukukunun değil, hukukun gücünün egemen olacağı, hukukun tek meşru iş olduğu bir toplum için uluslararası planda etkinliği ve saygınlığı olan bir baro yaratma. -Marka ve patent vekilliği uygulamasıyla avukatlığı serbest bir meslek, avukatı da tüccar gören zihniyetle mücadele.

*Önce İlke Grubu Adayı Kazım Kolcuoğlu: Yargıda "silahların eşitliği ilkesi"ni savunuyor ve bu ilke uyarınca iddia makamı ile savunmanın aynı yetkiler içerisinde hareket etmesini sağlamaya çalışmayı vaat ediyor. Laikliği ve Atatürkçülüğü savunan grubun adayı olarak tanınıyor.

* Kazım Kolcuoğlu’nun vaatleri: -Avukatların temel sorunlarını özellikle ekonomik sorunlarını çözmek. -Etkin bir baro. Ekonomi savcılıklarının kurulmasını ve hukuk mahkemelerinde kamu adına bu görevi avukatların üstlenmesini sağlama. -Zorunlu hukuk sigortası sistemine geçme. -TOKİ ile işbirliğine giderek 400’ün üzerindeki örgütlenmelerde konut sahibi yapma. -Kentin yeni kurulacak merkezi adliyelerin yakınında kooperatif yöntemiyle işyeri sağlama.

* Hukuk Grubu Adayı Ferit Hakan Baykal: Baroyu siyasettenarındırmayı, siyaset dışı bir anlayışla hareket etmeyi ve baronun CMUK servisini yeniden yapılandırmayı vaat ediyor. Seçilirse baronun, meslektaşlarının ayağına gideceğini belirtiyor.

* F. Hakan Baykal’ın vaatleri: -Baro’yu Beyoğlu’nda sabitleştirmek yerine semt semt avukatların ayağına götürme. -Bağımsız bir baro. Staj eğitim merkezini kökten revize etme. -Baro ihale kurulu oluşturma. -Özel sağlık sigortası sağlama, e-gazete çıkarma ve halkı bilinçlendirici TV programları. - Kamu avukatları merkezi ve avukat evi ile - baro kültür sanat merkezi oluşturma. -Çevre sorunları ve hayvan hakları merkezi oluşturma ve adalet dairelerini arzuhalcilerden temizleme.

* Çağrı Grubu Adayı Muharrem Balcı: Sloganı, daha fazla hukuk, daha fazlaadalet, daha fazla özgürlük, daha güçlü savunma. İdeolojilerin değil, hukukun üstünlüğü ilkesinin hakim olduğu bir baroyu savunuyor.

* Birlik Grubu Adayı Mustafa Kuran: Umudunu son iki yılda baroya üye olan 2 bini aşkın avukata bağladı. CMUK’ta görev yapan 3 bin civarında genç avukatın mali durumunu düzeltmeyi vaat ediyor. Ayrıca genç avukatların mesleğe başladıktan sonra 3 yıl için vergiden muaf tutulması yönünde çalışacaklarını belirtiyor.

Bugünkü seçimlerde aidatını ödemeyen avukat da oy kullanacak.. Katılımın fazla olması bekleniyor!

125 yıllık baro 29’uncu başkanını seçecek. ’Önce avukat’ diyen aday Bahri Bayram Belen, bir adım önde gibi.
Sabah
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 10:20:08
Güncelleme :24 Ekim 2004 Pazar 10:24:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?