1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul Beatrix'i büyüledi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hollanda Kraliçesi Beatrix, Ankara ve Kayseri'deki temaslarının ardından dün İstanbul'a geldi.

Hollanda Kraliçesi, kendisine sevgi gösterisinde bulunan halka ve turistlere el sallayarak cevap verdi. 

Beatrix, Prens Willem Alexander ve Prenses Maxima, önce Boğaz turu yaptı. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi'ni ziyaret eden kraliyet ailesi, akşam da Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi onuruna akşam yemeği verdi.

Kraliçe ve beraberindekiler, Atatürk Hava Limanı'nda Vali Muammer Güler ve eşi tarafından karşılandı. Karşılamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve öteki ilgililer de hazır bulundu.

Kraliçe Beatrix ve beraberindekiler Boğaz turundan sonra Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Kraliyet ailesi, caminin avlusunun girişinde bekleyen basın mensuplarını selamladı. Camide kraliyet ailesine Sabancı Üniversitesi Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ve cami imamı Emrullah Hatipoğlu eşlik ederek, bilgi verdi. Kraliçe Beatrix ve Prenses Maxima camiyi çorapla gezerken, şapkalarını çıkarmadı. Bu sırada cami ziyarete kapatıldı. Yaklaşık 20 dakika süren ziyaretin ardından Kraliçe Beatrix ve beraberindekiler, Sultanahmet Meydanı'ndan yürüyerek Ayasofya Müzesi'ne geçti. Bu arada kraliyet ailesine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlar ve turistleri de selamladı. Kraliyet ailesine, Ayasofya Müzesi hakkında Nazan Ölçer ve bir konsolosluk yetkilisi tarafından bilgi verildi. Hollanda Kraliçesi, Ayasofya çıkışında müze özel defterini imzaladı. Defterin imzalanması için bulundurulan kalemin yazmaması üzerine Kraliçe Beatrix, korumasının kalemini alarak defteri imzaladı. Prens de müze özel defterini imzaladı. Müzenin çıkış kapısında bekleyen turistler ve meraklı vatandaşlar, kraliyet ailesini alkışladılar ve cep telefonlarıyla görüntü aldılar. Müze Başkanı Haluk Dursun, Kraliçe Beatrix'e Anadolu motiflerinden oluşan "Lalelerin Dansı'' isimli çini karo hediye etti. Beatrix'in müzedeki Osmanlı dönemi yapıları hakkında da bilgi aldığını dile getiren Dursun, "Kraliçe, müzeyi etkileyici ve büyüleyici bulduğunu söyledi." dedi.

Sezer'den anlamlı hediye

Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya'da ağırladığı Beatrix'e, doğumu sonrası büyükannesi Kraliçe Wilhelmina'ya Atatürk'ün gönderdiği tebrik mesajının tıpkıbasımını hediye etti. Sezer, 31 Ocak 1938'de dünyaya gelen Beatrix'in doğumu sebebiyle büyükannesi Wilhelmina'ya Atatürk'ün gönderdiği mesaj ile gelen cevabın basımlarını Beatrix'e sundu. Sezer, Türk motifli ipekli bir halı ile cam kâse de hediye etti.

Boğaz turu yaptı

Havalimanından Sepetçiler Kasrı'na gelen kraliyet ailesi "The İstanbul-2'' adlı tekneyle Boğaz turuna çıktı. Yaklaşık bir saat süren tura, Muammer Güler ve Kadir Topbaş da eşleriyle katıldı. Kraliçe, kendisini takip eden basın mensuplarına el sallayarak sıcak bir diyalog kurdu. Boğaz turundan sonra Tarabya'daki Cumhurbaşkanlığı Tesisleri'ne geçen kraliyet ailesi burada bir süre dinlendi.

Kapalıçarşı'da çay içti

Kraliçe Beatrix, Ayasofya'nın ardından Kapalıçarşı'ya geldi. Çarşıya Nuruosmaniye Kapısı'ndan giriş yapan Kraliçe ve beraberindekiler, yoğun ilgiyle karşılandı. Kraliyet ailesi, çarşı içindeki Cevahir Bedesteni'ni gezerek, Zincirli Han'a geçti. Handa el dokuması kilim ve halıların satıldığı Şişko Osman mağazasına giren Kraliçe, burada bir süre dinlenerek, kendisine ikram edilen çayı içti.




aa
Yayın Tarihi : 2 Mart 2007 Cuma 11:01:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?