1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

İstanbul Bienali başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali bu hafta sonu kapılarını sanatseverlere açıyor. 4 Kasım'a kadar sürecek 10. İstanbul Bienali, 'İmkansız değil, üstelik gerekli: Küresel savaş çağında iyimserlik" başlığını taşıyor. Sponsorluğunu 10 yıl süreyle Koç Holding'in üstlendiği bienal öğrencilere ücretsiz olacak.

Çin sanat eleştirmeni Hou Hanru'nun küratörlüğündeki bienale, uluslararası 96 sanatçı ve sanatçı grubundan 150'yi aşkın proje katılıyor. Bienalin toplam bütçesi ise 3 milyon 200 bin Euro olarak açıklandı. 10. İstanbul Bienali Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ), Tophane'deki Antrepo No 3, Santral İstanbul ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde yapılacak.

Bienal'in en önemli özelliklerinden biri de bazı mekanların 'gecegezenler' projesi adı altında 24 saat açık tutulması ve gece boyunca izlenebilecek olması. Gecegezenler Projesi kapsamında 100'ün üzerinde video film çalışması, kentin 25 farklı noktasında 25 gece boyunca sergi mekanlarının kapanış saatinden sonra açık havada ücretsiz olarak gösterilecek.

ECZACIBAŞI: İSTANBUL VENEDİK'İ GEÇTİ

Bienalin açılışı nedeniyle yapılan basın toplantısına Türk basınının yanı sıra 35 ülkeden 300'ün üzerinde yabancı basın mensubu katıldı. İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı, Bienal Sponsoru Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Küratör Hou Hanru'nun katıldığı toplantıda Eczacıbaşı, İstanbul'un bienal mekanları olarak ilk beş kent içinde yer aldığını ve 108 yıllık Venedik'i geçerek bienalde ikinci olduğunu söyledi.

Eczacıbaşı dünya çapında çok önemli bir sanat olayı haline gelen İstanbul Bienali'ne Türkiye'nin en büyük özel sektör kuruluşu olan Koç Holding'in 10 yıl süreyle sponsorluk üztlenerek destek vermesinin bienalin başarısı açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Eczacıbaşı, bienal kapsamında AKM'de 13, İMÇ'de 27, Antrepo'da ise 43 projenin sergileneceğini kaydetti.

KOÇ: ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ SANATLA BULUŞTURACAĞIZ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, çağdaş sanatın Türkiye'de çığır açan ve dünya sanat çevrelerinde en önemli kültür olayı olarak kabul edilen 10. Uluslararası İstanbul Bienali'ne Koç Holding olarak sponsor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Koç, 'Koç Topluluğu ana sponsorluğun yanı sıra şirketlerinin vereceği destekle de bienale katkıda bulunacaktır. Yapı Kredi özel proje sponsorluğuyla, Koçtaş mimari proje sponsorluğu ve malzeme desteğiyle, Arçelik ve Beko ise ses ve görüntü sistemleri konusundaki desteği ile İstanbul Bienalinin ve sanatçılarının destekçisi olacaktır' diye konuştu.

Mustafa Koç, bienalin 6-14 yaş arası çocukları ve gençleri sanatla tanıştırmak, sanatla bağlarını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek 'Üniversite öğrencilerinin bizim sponsorluğumuzda bienal sergilerini ücret ödemeden gezmelerine olanak sağlayarak sanata olan ilgilerini canlı tutmayı hedefliyoruz. Bienal süresince öğrencilerin okul kimlikleri bilet yerine geçecek ve bienal mekanlarına ücretsiz girişlerini sağlayacak" dedi.

KÜRATOR HANRU: AKM HEGEMONİK ETKİ ALTINDA

Küratör Hou Hanru tanıtım konuşmasında bienal için küresel savaşlar çağında iyimserlik sözcüğünü özellikle seçtiğini belirterek 'Özellikle 10. bienalin karmaşık bir sistem olması gerektiğini düşünüyorum. Kentin karmaşık yapısına da uyması açısından bu önemliydi. İstanbul hiçbir zaman uyumayan bir şehir, bu da bize çok fazla olanaklar sunuyor' dedi.

Hanru mekanları değerlendirirken de AKM'ye özel bir vurgu yaparak 'Yakmalı mı Yakmamalı mı temasının benimsendiği belirtti ve 'AKM çok ilginç bir mekan. Bienal için burada ütopik bir toplum vizyonu oluşturuldu. Fakat şu an çöküş yaşıyor. Küreselleşmenin hegemonik etkisini yansıtıyor' yorumunda bulundu

anka
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 17:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?